НОВИНИ

ЕС: Дните на незаконна миграция към Европа свършиха

Лидерите от Европейския съюз и Турция постигнаха принципно споразумение за намаляване на мигрантския поток към Европа. В Брюксел беше взето политическо решение по принцип, а подробностите ще се уточняват в следващите дни. Целта е да се покаже на хората, имащи право на статут на бежанци, че пътят към Европа трябва да бъде легален, а не да минава през трафиканти на хора. "Балканският път" на бежанците на практика ще престане да съществува.

Владислав Велев
от Владислав Велев
06:36, 08.03.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Преговорите бяха трудни и продължиха 12 часа. Голяма част от европейските лидери бяха изненадани в последния момент от появили се внезапно искания на Турция за още пари, бързо махане на визите и напредък в кандидатстването за член на Европейския съюз.

Основното послание на Европейският съюз е, че дните на незаконна миграция към Европа са свършили. Турция е потвърдила намерението си да приема обратно всички, влезли нелегално в Гърция, които нямат право на международна защита. През следващите дни - до редовния Европейски съвет на 17 март - ще се работи по изясняване на подробностите в няколко договорени принципа:

Връщането на всички нови незаконни мигранти, влизащи в Гърция от Турция; ускоряване на либерализирането на визите; ускоряване изплащането на три милиарда евро и отделяне на още средства за бежанците; подготовка за отварянето на нови глави за присъединяване към Европейския съюз; възможност за създаването в Сирия на по-безопасни зони. И накрая - разселване на сирийски бежанци на принципа “един срещу един”.

Последното предложение предвижда заселването на един сирийски бежанец в Европа за всеки сириец, върнат на Турция, след като е пристигнал нелегално на гръцки остров. Идеята е да се покаже на нелегално пристигащите в Европа, ще задължително ще бъдат върнати, а шансът им е да влязат легално. Важно е политическото послание, каза премиерът Бойко Борисов:

Гърция ще получи пари, с които да устрои намиращите се там мигранти. Т.нар. “Балкански път” на бежанците на практика вече е затворен, след като Австрия въведе ограничение на броя на приеманите хора, а лидерите обявиха, че е настъпил край на безконтролното пропускане.

Държавите не поеха допълнителен ангажимент за приемане на бежанци и се договориха за пълно възстановяване на Шенген до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силна буря в лагера Идомени
Силна буря в лагера "Идомени"
Радослав Янков първо пред БНТ: На седмото небе съм /ВИДЕО/
Радослав Янков първо пред БНТ: "На седмото небе съм" /ВИДЕО/