НОВИНИ

ЕС: Гърция да засили управлението на морската си граница с Турция

ЕС постави днес улитуматум на Гърция, давайки й срок от три месеца, за да се справи със "сериозните пропуски" в управлението на притока от мигранти на морската си граница с Турция - ситуация, която според ЕС излага на опасност Шенгенското пространство, предаде АФП.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:15, 12.02.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света
гърция засили управлението морската граница турция

По предложение на Европейската комисия решението е взето на заседание в Брюксел на министрите на финансите от ЕС, според европейски източници. Ако препоръките, направени от Европейската комисия, не бъдат спазени достатъчно, Европейската комисия може да предложи след изтичане на срока от три месеца въвеждане отново на проверките на границите вътре в Шенгенското пространство, което ще бъде безпрецедентна мярка.

Днешното решение открива фактически пътя за прилагане на член 26 от правилника за Шенген, с който Европейската комисия има пълномощия със съгласието Съвета /представляващ 28-те страни от ЕС/ да връща проверките на границите на една или няколко страни членки за период от шест месеца, който може да бъде подновяван, и за максимален срок от две години.

ДПА отбелязва, позовавайки се на източници от ЕС, че гръцкото правителство е гласувало против решението, а Кипър и България са се въздържали.

В своя доклад институцията признава безпрецедентния натиск, упражняван върху Гърция от мигрантската криза с пристигането на близо 900 000 мигранти през Егейско море през 2015 г.

Масовият приток е от характер, който би поставил под изключителен натиск контрола на външната граница на която и да е страна членка, признават страните членки в документ, от който АФП има копие.

Но те разглеждат намирането на решение на някои пропуски като приоритет с цел да не се излага на опасност принципът на свободно движение вътре в Шенгенското пространство.

Глобалното функциониране на шенгенското пространство е в сериозна опасност и трябва да се действа спешно, подчертават страните членки.

Европейската комисия е определила петдесет пункта, по които трябва да се постигне подобрение, по време на ненадейно посещение през ноември 2015 г. на гръцки контролни пунктове, както на островите, така и в континенталната част на Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маестро, музика и сила!
Маестро, музика и сила!
Премиерът Борисов разговаря по телефона с председателя на ЕК
Премиерът Борисов разговаря по телефона с председателя на ЕК