НОВИНИ

ЕС и Канада подписаха двустранното търговско споразумение

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада вече е факт. След 7 години преговори и препятствия от всякакъв характер, дори в последния момент СЕТА, както е по-известен документът, беше подписан официално в Брюксел. Подписването на договора е условие за отпадане на канадските визи за български граждани. След срещата на върха в Брюксел председателят на Европейския съвет заяви, че Канада ще отмени визите за граждани на България и Румъния в края на 2017 г.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:41, 30.10.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Въздишки на облекчение и широки усмивки белязаха официалната церемония по ратификацията на СЕТА. От името на Канада подпис положи премиерът Джъстин Трюдо, а за Брюксел - председателите на Европейския съвет и на Еврокомисията - Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, както и словашкият премиер Робърт Фицо, чиято страната в момента председателства съюза.

Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада: "Ползите от растежа трябва да се усетят от всички, не само от заможните граждани. Като създаваме повече възможности за канадските и европейските работници, чертаем пътя към едно икономическо бъдеще - много по-всеобхватно и прогресивно!"
Доналд Туск, председател на ЕС: "Това споразумение далеч надхвърля контекста на търговията. Глобализацията и свободната търговия са предпазили стотици милиони от глад и бедност. Проблемът е, че твърде малко хора вярват в това".
Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: "Споразумението представя всички неща, от които се интересуват канадци и европейци - подходящи работни места, здравеопазване и сигурност, културни различия, качество на водата и въздуха, които ни заобикалят".

Какво на практика означава СЕТА - отпадане на митническите тарифи за 99 % от стоките между ЕС и Канада, нови работни места, годишен ръст в търговията на стойност над 12 млрд долара. До историческата церемония се стигна след 7 години преговори, бурно и емоционално справяне с "НЕ-то" на белгийския регион Валония, която все пак си издейства исканите гаранции, и след допълнително забавяне, заради технически проблем със самолет на канадския премиер Джъстин Трюдо. Според експерти СЕТА е и генерална репетиция на Брюксел за преговорите за Брекзит. Търговското споразумение предизвика вълна от протести в целия Евросъюз.

И днес сградата на Европейския съвет, където беше подписан документът, беше атакувана от демонстранти, според които СЕТА не защитава достатъчно местните производители и инвеститори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вторични трусове разлюляха Централна Италия
Вторични трусове разлюляха Централна Италия
Борисов: Борим се за еврокомисар по екология или регионално развитие
Борисов: Борим се за еврокомисар по екология или регионално развитие