НОВИНИ

ЕС и латински държави ще съдействат за решаване на кризата във Венецуела

На срещата на външните министри от Евросъюза в Букурещ, европейският дипломат номер 1 Федерика Могерини анонсира създаването на международна контактна група от европейски и латиноамерикански държави, която да подпомогне мирното разрешаване на политическата криза във Венецуела в рамките на 90 дни. Отношенията ЕС-Китай също бяха акцент в днешните разговори.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:20, 01.02.2019
Чете се за: 01:03 мин.
По света

След вчерашната резолюция на Европарламента за признаване на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, европейските външни министри тук в Букурещ подчертаха, че най-важната цел на контактната група ще бъде да се осигури възможност за провеждането на нови избори без посредничеството на правителството на Николас Мадуро.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за сигурността и външната политика: На гражданите на Венецуела трябва да бъди дадена възможност да се изразяват свободно и демократично. Не става въпрос за посредничество или за създаване на форми на диалог. Виждали сме такива процеси преди, които целят печелене на време. Целта на контактната група е да съпроводим страната по един мирен начин към свободни и демократични избори.

Федерика Могерини обаче призна, че въпреки усилията на международната общност, не е оптимист.

;

Българският външен министър подчерта, че тази контактна група трябва да подпомогне и за разрешаването на изключително тежката хуманитарна обстановка във Венецуела.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Липса на най-обикновени за нас хранителни стоки, но и най-обикновени лекарства от всякакъв вид, с над 1 млн. процента инфлация за една година и много важно е венецуелският народ да избере кой да го управлява, а това трябва да стане чрез демократични избори за президент.

В дискусиите по другата важна тема днес - развитието на отношенията ЕС-Китай, участваха и първите дипломати на страните кандидатки за членство. Всички те се обединиха около това да има обща координирана политика и ясни правила в търговските връзки с Китай.

Екатерина Захариева: И в същото време да настояваме за равен достъп на европейските, в частност на българските до техния пазар.

Румънският външен министър каза днес, че Румъния се учи от българското председателство особено по темата Западни Балкани. А на двустранна среща с Екатерина Захариева, македонският първи дипломат благодари, че българският премиер и правителството ни са дали първия трясък на цялата подкрепа, която Македония получава за евроатлантическото си бъдеще!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австралия преживя най-горещия януари в историята си
Австралия преживя най-горещия януари в историята си
След Брекзит: ЕС разрешава безвизов режим за британските граждани в Шенген
След Брекзит: ЕС разрешава безвизов режим за британските граждани в Шенген