Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан приветства резултатите от референдума в Македония и призова политическите лидери в Македония да се съобразят с тях. Генералният секретар на НАТО също се обърна към политическите лидери и партии в Македония да бъдат конструктивни.

Още за реакциите от Брюксел вижте от прякото включване в обедните новини на кореспондента ни Десислава Апостолова.

Реакциите в Брюксел са по-скоро сдържани и това се дължи вероятно заради ниската избирателна активност в референдума. Брюксел беше изненадан от този резултат. Затова може би Йоханес Хан в своето изявление, което направи снощи, подчертава по-скоро резултата - категоричното "да" за договора от Преспа, отколкото избирателната активност.

В този дух е и изказването на Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, който припомня, че за да продължи процеса на влизането на Македония в НАТО трябва да бъдат изпълнени националните процедури, т.е. договорът да бъде приет. Ако това стане Македония може още догодина да стане член на НАТО, а след това да бъде отворен и пътят и към ЕС.

Европейските социалисти в ЕП реагираха много категорично, като заявиха, че кампанията, която опозиционната ВМРО-ДПМНЕ е организирала е "безсрамна", като това е и камък в градината на ЕНП, с която македонската опозиционна партия е в партньорски отношения. Очакваме и реакция от ЕНП.

За сметка на това Държавният департамент категорично подкрепи резултатите и призова македонските политици да надмогнат интересите си в името на евроатлантическото бъдеще.