НОВИНИ

ЕС и САЩ се споразумяха за по-добри търговски отношения

Председателят на Европейската комисия и американският президент се споразумяха за преодоляване на търговския конфликт между Брюксел и Вашингтон. Доналд Тръмп обеща да преразгледа митата върху внасяните от Европа алуминий и стомана.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:34, 26.07.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

След месеци на заплахи от търговска война, американският президент и председателят на Европейската комисия постигнаха компромис.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Съгласихме се да работим заедно за нулеви мита, нулеви нетарифни бариери и нулеви субсидии, с изключение на автомобилния сектор.

Отношения за един трилион долара, най-големите в света - така Доналд Тръмп определи търговските връзките между Съединените щати и Европейският съюз. Те ще продължат да се развиват в сферата на услугите, на химическите продукти, фармацевтичните и медицински стоки.

Доналд Тръмп и Жан Клод Юнкер се договориха и за засилване на сътрудничеството в енергетиката между Вашингтон и Брюксел. Юнкер обяви, че Европейският съюз ще изгради повече терминали за втечнен газ. Ще бъде увеличена и търговията в селското стопанство и като за начало ще бъде увеличен вносът на американска соя.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Когато бях поканен в Белия дом, бях с намерението, че трябва да сключа сделка. И днес ние сключихме такава. Определихме секторите, в които да работим заедно. Нулеви тарифи на индустриалните зони - това беше моето основно желание.

Съединените щати няма да налагат нови мита, докато текат преговорите между Съединените щати и Европейския съюз. Уверението е на американския президент. По-рано той беше заплашил с 25-процентни мита върху вноса на автомобили от Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледат на първо четене промените в Закона за пътищата
Гледат на първо четене промените в Закона за пътищата
​Първата дама на САЩ ще гледа телевизията, която си избере
​Първата дама на САЩ ще гледа телевизията, която си избере