Европейският съюз и Великобритания се договориха за рамката на бъдещите си отношения. Документът ще бъде част от постигнатото споразумение за Брекзит, което лидерите на ЕС ще трябва да одобрят на извънредна среща на върха в неделя в Брюксел. Спорният въпрос в проектодекларацията е свързан със статута на Гибралтар.

След споразумението за развода, преговарящите страни успяха да се разберат и за посоката след Брекзит.

Вече е факт политическата проектодекларация за рамката на бъдещите отношения между Европейския съюз и обединеното кралство.

Маргаритис Схинас - говорител на Европейската комисия: Тя беше договорена от преговарящите и на политическо ниво и трябва да бъде одобрена от лидерите.
Юнкер и Тереза Мей са оптимисти за отношенията след Брекзит

Юнкер и Тереза Мей са оптимисти за отношенията след Брекзит

Дни преди извънредната Среща на върха за Брекзит британският премиер Тереза Мей води усилени преговори с европейските лидери. Мей изрази задоволство о...

В проектодокумента се казва, че след Брекзит двете страни ще запазят свободното движение на стоки и капитали, но ще отпадне принципът на свободно движение на хора. Безвизовите пътувания за краткосрочен престой все пак ще се запазят, но тепърва ще се договаря режимът на дългосрочните пътувания. Отворен засега остава въпросът за статута на Гибралтар, който е британска отвъдморска територия в южната част на Испания. Мадрид иска да участва в решаването на бъдещето му.

Брюксел подкрепи  предварителното споразумение за Брекзит

Брюксел подкрепи предварителното споразумение за Брекзит

Съветът на ЕС подкрепи постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания. Това съобщи главният преговарящ от страна на Европейс...

Тереза Мей - премиер на Великобритания: Снощи разговарях с испанския премиер Педро Санчес и съм убедена, че в неделя можем да постигнем споразумения за Гибралтар. В събота се връщам в Брюксел за още срещи с Жан-Клод Юнкер...Британците искат добра сделка и съм решена да им я доставя.

Великобритания напуска ЕС на 29 март догодина, след което следва преходен период до края на 2020 година.