НОВИНИ

ЕС критикува Турция, но все още не е готов да прекрати преговорите за членство

Външните министри на ЕС критикуваха днес действията на Турция срещу предполагаемите поддръжници на провалилия се военен преврат през юли, но призивът на Австрия да бъде суспендирана кандидатурата на Анкара за членство в ЕС не събра достатъчно подкрепа.

bnt avatar logo
от БТА
22:20, 14.11.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света
критикува турция все готов прекрати преговорите членство

Докато 28-те външни министри на ЕС заседаваха в Брюксел, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е готов да свика референдум по въпроса дали да продължи преговорите за членство и повтори, че той ще върне смъртното наказание, стъпка, която със сигурност ще прекрати преговорите с ЕС, ако парламентът приеме такъв закон.

Турция отстрани, уволни или арестува 110 000 души, сред които войници, съдии и учители след опита за преврат. Критици на президента Ердоган го обвиняват, че използва преврата като претекст за саморазправа с опозицията, нещо, което той отрича.

"Аз съм против продължаването на преговорите за присъединяване и смятам, че тази Турция няма място в Европейския съюз", заяви външният министър на Австрия Себастиан Курц.

Люксембург и Белгия също бяха критични към Турция, но най-влиятелните членове на блока - Франция и Германия подкрепят ангажиментът да продължи, посочвайки, че прекратяването на преговорите за присъединяване ще причини повече злини, отколкото добрини.

Борис Джонсън, външен министър на Великобритания, която възнамерява да напусне е ЕС в следващите няколко години, обаче предупреди да не се реагира прекомерно на събитията в Турция - голяма, стратегически важна, предимно мюсюлманска страна на югоизточния фланг на ЕС.

"Не трябва да тикаме Турция в ъгъла, не трябва да реагираме твърде силно по начин, който е в противоречие с общите ни интереси", заяви Джонсън.

Въпреки засилената загриженост за човешките права и свободата на словото в Турция ЕС често смекчава критиките си към Ердоган и неговото правителство, от чието сътрудничество се нуждае, за да ограничава броя на бежанците и мигрантите, стигащи до Европа през Гърция от Турция. Миналата година над 1,3 милиона души пристигнаха в Европа, предизвиквайки остри спорове между членките на ЕС за това как да се справят с тях. Споразумението с Турция, макар и много критикувано от правозащитни групи, намали притока на бежанци до незначителен брой.

Представител на ЕС заяви, че лидерите на блока ще обсъдят отново ситуацията в Турция на срещата си на върха на 15-16 декември. На този етап няма мнозинство по въпроса за прекратяване на преговорите, посочи той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел: Франк-Валтер Щайнмайер е много подходящ за президент на страната
Ангела Меркел: Франк-Валтер Щайнмайер е много подходящ за президент на страната
Нешка Робева: Тренировъчният процес да стане възпитателен
Нешка Робева: "Тренировъчният процес да стане възпитателен"