НОВИНИ

ЕС може да отложи преговорите за Брекзит с година заради позицията на Лондон

Тереза Мей ще бъде предупредена от Европейския съюз, че исканията й за паралелно водене на преговорите за излизането на Великобритания от общността и нови търговски отношения ще доведат до сериозно забавяне на преговорния процес. Британският в. „Гардиън“ съобщава, че Брюксел ще предупреди премиера, че даването на нов мандат на главния европейски преговарящ Мишел Барние ще отнеме още една година, което на практика ще остави само няколко месеца до крайния срок за напускане на общността през 2019 г.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:50, 12.06.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света
отложи преговорите брекзит година заради позицията лондон

Според високопоставени източници от ЕС властите в Лондон продължават да настояват за преговори за свободна търговия, преди да бъде обсъдено излизането им от общността, спазването на правата за свободно движение на хора и границата с Ирландия.

„Ако не приемат воденето на преговорите на фази, то тогава ще ни трябва година, за да изготвим нови преговорни насоки за Барние“, заяви европейски дипломат.

Досега Брюксел даде ясен сигнал, че няма намерение да промени позицията си около поетапното водене на преговорите, където първо трябва да бъде договорено излизането на Великобритания от общността и чак след това да се водят разговори за ново търговско споразумение между Лондон и Брюксел.

Официално преговорите за Брекзит трябва да започнат на 19 юни, докогато ще стане ясно и дали Мей е успял да си гарантира подкрепата на достатъчно депутати за своя политически дневен ред.

В петък британската Служба за излизане от Европейския съюз изпрати писмо до Брюксел, в което посочва, че правителството в Лондон е готова тази седмица да започнат предварителните разговори, както беше предвидено.

Въпреки това в Брюксел съществува известна доза скептицизъм за това дали правителството на Мей, чиято партия загуби мнозинството си в парламента на предсрочните избори миналата седмица, ще може да взима ефективни решения, пише „Гардиън“. Изданието допълва, че заплахата за отнемане на още една година от все по-намаляващата времева рамка на преговорите изразява именно това недоволство у европейските чиновници.

В същото време Тереза Мей е била запознавана предварително с позициите на 27-те страни членки на блока за Брекзит, дори преди те да са били представяни на някои високопоставени европейски служители, споделя източник от Брюксел. „Те имаха всичко, понякога преди високопоставени хора тук да разполагат с техните (на страните членки – бел. ред.) позиции“, посочва източникът, допълвайки, че премиерът е знаела „за последствията от преговорите от миналия септември“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес откриват новия парк „Македония“ в Благоевград
Днес откриват новия парк „Македония“ в Благоевград
Екипи на ВМА участваха в учение с американски колеги в Германия (СНИМКИ)
Екипи на ВМА участваха в учение с американски колеги в Германия (СНИМКИ)