Собствениците на заведения да предлагат на клиентите си повече безплатна чешмяна вода и по-малко бутилирана, предлага Брюксел. Европейската комисия подготвя промени в Директивата за питейната вода, които целят подобряване на достъпа на гражданите до водоснабдяване и подобряване на качеството на водата за пиене. Колко ще спестят домакинствата от това? Отговора потърси кореспондентът ни в Брюксел Десислава Апостолова.

23 от 500-те милиона европейци все нямат достъп по питейна вода, съобщи заместник председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Брюксел ще изисква от държавите членки да подобрят достъпа до вода за пиене, особено за уязвими и маргинализирани групи. На практика това означава повече обществени чешми и водоснабдителни съоръжения в гета и махали, където няма такива. Еврокомисията ще разшири и списъка с вредни вещества, които не трябва да се съдържат във питейната вода. Ще се въведат и по-високи стандарти за строителните материали във водния сектор като резервоари и тръби, които често са източник на замърсяване.

С мерките Брюксел се надява да окуражи хората да пият повече вода от чешмата.

Франс Тимерманс, зам.-председател на Европейската комисия: Бихме искали да насърчим и собствениците на ресторанти и заведения да предлагат безплатна вода от чешмата на клиентите си. Мисля, че това ще повлияе положително на околната среща, на здравето на гражданите и техните потфейли.

Според Тимерманс така домакинствата в Европа могат да спестяват 600 милиона евро годишно. А също и да намалят пластмасовите отпадъци, замърсяващи европейските пътища, плажове и водни басейни.

Предстои в следващите месеци държавите членки и евродепутатите да решат дали ще приемат предложенията на Комисията за насърчаване на консумацията на чешмяна вода.


© БНТ