Европейският съюз настоява за щателно, достоверно и прозрачно разследване на обстоятелствата около смъртта на Джамал Хашоги. Това се посочва в изявление на дипомат номер едно на Евросъюза Федерика Могерини, публикувано след признанието на Саудитска Арабия, че журналистът е намерил смъртта си в нейното консулство в Истанбул. Докато Турция уверява, че няма да разреши случаят да се покрие, Западът иска обяснения, а големи компании и медии бойкотират инвестиционния форум в Рияд, планиран за идната седмица.

На фона на натиска върху саудитските власти за още обяснения се появи нова версия за станалото в консулството в Истанбул на 2 октомври. Екип от 15 души бил изпратен да отведе Джамал Хашоги. Той оказал съпротива и бил задушен. Това е казал анонимен саудитски представител пред агенция Ройтерс. Той е показал документи за план за връщане на дисидентите в кралството. Един от тях засягал Хашоги. Турция продължава своето разследване на случая, увери представител на управляващата партия.

Нуман Куртулмуш, Партия на справедливостта и развитието: Едно престъпление, станало в консулство, не може да се извърши без знанието на висшестоящи представители. Ако доказателствата доведат до този извод, трябва да има сериозни правни последици.
Турската полиция претърсва за тялото на саудитския журналист Хашоги

Турската полиция претърсва за тялото на саудитския журналист Хашоги

Турската полиция е претърсила гора край Истанбул и околностите на град на брега на Мраморно море.

Западът не вярва на официалната версия на Рияд, че Хашоги е починал след сбиване с неуточнени лица.

Доминик Рааб, министър за Брекзит: Не мисля, че е правдоподобно. Ние подкрепяме турското разследване. Британското правителство иска някой да понесе отговорност.
Саудитска Арабия призна за смъртта на журналиста Хашоги

Саудитска Арабия призна за смъртта на журналиста Хашоги

Турция се зарече да разследва всички обстоятелства около смъртта на Джамал Хашоги, след като Саудитска Арабия за първи път призна, че изчезналият журн...

Германски политици призоваха Федералната република да спре продажбите на оръжия за Саудитска Арабия, до изясняване на случая. Американският президент не е готов на такава стъпка.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Имаме сделки със Саудитска Арабия за 450 млрд. долара, от които военна поръчка за 110 милиарда. 450 милиарда - това засяга над един милион работни места. За нас не е полезно да отказваме такива поръчки.

Заради убийството на Джамал Хашоги влиятелни медии като CNN, „Файненшъл Таймс“ и „Блумбърг“ бойкотират инвестиционния форум в Рияд, който ще се проведе идната седмица. Участие в него отказаха държави и крупни компании като „Джей Пи Морган“ и „Голдман Сакс“.

Френски министър бойкотира форум в Рияд заради случая Хашоги

Френски министър бойкотира форум в Рияд заради случая Хашоги

Френският министър на икономиката Брюно льо Мер съобщи днес, че няма да участва в инвестиционната конференция в Саудитска Арабия следващата седмица за...