Кристалина Георгиева беше номинирана за европейски кандидат за поста управляващ директор на МВФ. Това съобщи преди минути агенция "Ройтерс". Българката е получила нужното мнозинство от 56%, представляващо 55 на сто от населението на ЕС.

Българката остана в надпреварата, заедно с холандеца Йерун Дейселблум, след като трима кандидати се оттеглиха. Нейният съперник е получил подкрепа от 44% от страните, което представлява 43% от населението на ЕС.

Изборът беше направен от финансовите министри на страните от ЕС, които гласуваха онлайн. За избора трябваше да се съберат 55% от гласовете на 28-те страни членки, което представлява 65% от населението на Евросъюза.

Кристалина Георгиева спечели номинацията след повече от 12 часа преговори, при силно разделение между страните членки на ЕС, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че тя има зад гърба си опита от Световната банка и подкрепата на Франция. Георгиева е кандидат за овакантения пост на Кристин Лагард, която оглави Европейската централна банка. Фондът иска да приключи процеса за определяне на наследник на Кристин Лагард до 4 октомври.

Кристалина Георгиева е сред останалите двама кандидати за шеф на МВФ

Кристалина Георгиева е сред останалите двама кандидати за шеф на МВФ

Кристалина Георгиева се бори с холандеца Йерун Дейселблум за лидерския пост на МВФ. Българката остана на финалната права при днешното онлайн гласуван...