НОВИНИ

ЕС ненужно плаща на 16 бивши еврокомисари

16 бивши еврокомисари продължават да получават пари от Брюксел, разкрива германският вестник "Ди Цайт". Въпреки че мандатите им са изтекли през 2014 година, те получават т.нар. преходно заплащане. Практиката, въведена с цел да предотврати конфликт на интереси, всъщност се превръща в начин за облагодетелстване.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева БГНЕС
13:17, 03.11.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:47 мин.
По света
ненужно плаща бивши еврокомисари

Втора година част от членовете на Еврокомисията Барозу-2, чийто мандат изтече преди 2 години, продължават да получават по 8333 евро на месец.

Годишно това прави около 100 000 евро, а за две години сметките на 16-те бивши еврокомисраи са набъбнали с почти 200 хиляди евро.

Целта на транзитните заплати е да не се допусне конфликт на интереси, ако веднага след мандата си еврокомисар заеме висок пост в сектор, който добре познава от вътре и би могъл да повлияе на работата.

По ирония на съдбата обаче, разкрива германския Ди Цайт, повечето от членовете на комисията Барозу 2, които все още получават пари от Брюксел, отдавна заемат високоплатени позиции като лобисти и мениджъри.

В списък, публикуван от списание Политико, се вижда, че Карел Де Гухт - бившият еврокомисар по търговията, например е член на надзорния съвет на голяма металургична компания. Кони Хедегард, която отговаряше за климата, пък е част от екипа на енергийна фирма. Възнаграждение получава и румънския премиер Дачиан Чолош, заемал поста еврокомисар по земеделието едва четири месеца.

Преходните заплати са заложени в регламентите на Еврокомисията още през 1967 година. Те са между 45 и 60% от последната базова заплата на еврокомисаря, в зависимост от продължителността на мандата му. Миналата година срокът за получаването на транзитните заплати беше намален от 3 на 2 години. От комисията Барозу 1, преходни заплати са получавали 17 души, въпреки че повечето също твърде бързо се е ориентирали на трудовия пазар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горанов: За следващата година очакваме реален растеж на БВП между 2,5 и 3%
Горанов: За следващата година очакваме реален растеж на БВП между 2,5 и 3%
ДПС напусна заседанието на бюджетната комисия
ДПС напусна заседанието на бюджетната комисия