НОВИНИ

ЕС няма да признае Ерусалим за столица единствено на Израел

Европейският съюз е готов да помогне с всички средства за постигането на мир в Близкия изток, но никоя европейска държава няма да последва примера на САЩ и да признае Ерусалим единствено за столица на Израел. Това стана ясно днес сред срещите на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху в Брюксел.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:15, 11.12.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Европейските държави останаха единни да не последват решението на Доланд Тръмп, коментира кореспондентът ни в Брюксел. След посещението си при Макрон, Нетаняху беше посрещнат от върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя подчерта колко важен партньор е Израел.

Федерика Могерини - върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността: Знам, че премиерът Нетаняху няколко пъти спомена, че очаква и други да последват решението на президента Тръмп да преместят посолствата си в Ерусалим. Той може да запази очакванията си за други държави, защото никоя от държавите членки на ЕС няма да направи това.
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: Време е палестинците да признаят еврейската държава и също да признаят факта, че тя има столица, която е Ерусалим. Вярвам, че повечето европейски държави ще преместят посолствата си в Ерусалим и ще признаят Ерусалим като столица на Израел.
Свен Миксер, министър на външните работи на Естония: Европейската позиция е - ние продължаваме да смятаме, че решението за две държави е единственият начин да се върви напред в мирния процес.
Дидие Рейндърс - министър на външните работи на Белгия: Съжалявам за американското решение, защото статутът на Ерусалим зависи от преговорите между двете страни. Може би един ден той ще бъде столица и на Израел, и на Палестина, но трябва да бъде договорено между двете страни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адвокат, обвинен в закана за убийство, застана пред съда в Пловдив
Адвокат, обвинен в закана за убийство, застана пред съда в Пловдив
Премиерът Борисов се срещна с Тереза Мей
Премиерът Борисов се срещна с Тереза Мей