НОВИНИ

ЕС обмисля нови санкции срещу руски граждани заради кризата в Украйна

Европейският съюз обмисля нови персонални санкции срещу руски граждани заради кризата в Украйна. Това потвърди днес върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини след заседание на министрите на външните работи от ЕС в Брюксел.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:40, 18.02.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Според Могерини няма деескалация на напрежението между Украйна и Русия и затова в държавите от ЕС има политическа съгласие за налагането на пакет от нови санкции. Подробностите ще бъдат обявени през следващите дни.

Санкциите ще бъдат персонални и ще бъдат наложени на няколко руски граждани, свързани с инцидентите в Азовско море през ноември миналата година, когато руската брегова охрана задържа три украински кораба и арестува екипажите им.

На руснаците ще бъде забранено да влизат на територията на ЕС и авоарите им в Европа ще бъдат замразени.

След анексирането на Крим от Русия през 2014 г. ЕС наложи санкции на 164 руснаци и украинци, сред които няколко приближени на руския президент Владимир Путин.

Федерика Могерини - върховен представител по външната политика и сигурността на ЕС: Мога да потвърдя, че има политическо съгласие за предприемането на следващи мерки - персонално насочени санкции. Смятам, че формално и юридически решението ще бъде финализирано в следващите дни.

Министрите на външните работи от ЕС обсъдиха днес и ситуацията във Венецуела. Техническа мисия от Брюксел заминава тази седмица за Каракас в опит да посредничи за решаване на конфликта. Могерини изрази съжалението си от факта, че група депутати от Европарламента не бяха допуснати вчера на територията на Венецуела.

Външните министри обсъждаха днес и призива на американския президент европейските държави да си приберат обратно гражданите, които са се били за "Ислямска държава". Според Могерини това е решение, което трябва да бъде взето от всяка европейска държава, но Брюксел е готов да съдейства и координира процеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ оттегля промените в Изборния кодекс, ЦИК ще има нов състав
ГЕРБ оттегля промените в Изборния кодекс, ЦИК ще има нов състав
Ватиканът подготвя конференция за борба с педофилията в църквата
Ватиканът подготвя конференция за борба с педофилията в църквата