НОВИНИ

ЕС обяви спешна хуманитарна инициатива за Алепо

Европейската комисия обяви днес началото на спешна хуманитарна инициатива на Европейския съюз, за да могат хуманитарните организации да помогнат на населението във втория по големина сирийски град Алепо, обсаден отчасти от силите на режима, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:39, 02.10.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
обяви спешна хуманитарна инициатива алепо

ЕС мобилизира 25 милиона евро спешна помощ за хуманитарните си партньори, за да бъдат покрити нуждите от медикаменти и да се изпратят вода и храна в Алепо, уточняват в комюнике ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и европейският комисар по хуманитарните въпроси Христос Стилянидис. Инициативата е подета съвместно с ООН, "за да се противодейства на "хуманитарна трагедия", изтъкват те, призовавайки "всички страни в конфликта да я подкрепят и улесняват".

Около 250 000 жители на обсадената част на Алепо са изправени пред "зверства, които никое човешко същество не би трябвало да понася", отбеляза днес ръководителят на хуманитарните операции на ООН Стивън О'Брайън. Могерини и Стилянидис настояват също така медицинското евакуиране да не се отнася само за източната част на Алепо, а за всички обсадени зони. Те подчертават, че ЕС е готов да улесни и подкрепи евакуацията на пациенти към медицински центрове в района и ако е необходимо в Европа за специализирани медицински грижи, които не са на разположение в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
98% от участвалите в референдума в Унгария казаха „не”
98% от участвалите в референдума в Унгария казаха „не”
Лъвче е най-новият обитател на хасковския зоопарк (СНИМКИ)
Лъвче е най-новият обитател на хасковския зоопарк (СНИМКИ)