Страните от ЕС одобриха реформите в областта на авторското право, които бяха силно подкрепени от издателите. Американските технологични гиганти и активисти на интернет свободата обаче се противопоставиха на тези промени, твърдейки, че те могат да навредят на свободното споделяне на информацията. Преразглеждането на директивата доведе до силно лобиране и от двете страни.

Румъния, която председателства Съвета на европейския съюз заяви, че „балансирания текст”, който беше приет от министрите в Люксембург е „крайъгълен камък” в строежа на единния дигитален пазар на съюза.

Източници от ЕС издават, че Италия, Финландия, Швеция, Люксембург, Холандия и Полша са гласували против директивата, а Белгия, Естония и Словения са се въздържали.

„Радвам се, че ние постигнахме този балансиран текст”, заяви Валер Даниел Бреаз, министър на културата и националната идентичност на Румъния. По думите му, текстът създава „множество възможности за европейския творчески сектор, който ще процъфтяват и ще отразяват по-добре нашето културно многообразие и други общи европейски ценности”. Бреаз добави, че същото това нещо се отнася и до „потребителите, чиято свобода в интернет ще бъде консолидирана”.

В изявление от ЕС заявиха, че новите правила осигуряват адекватна защита на авторите и творците, като същевременно отварят нови възможности за достъп и споделяне на защитено с авторско право съдържание в целия Европейски съюз.

ЕП и новите правила за авторското право

ЕП и новите правила за авторското право

Европейският съюз търси начин да защити своето производство, но и да задържи големите инвеститори, което не е никак лесна задача. Някои държави като И...