НОВИНИ

ЕС отчита спад в броя на молбите за убежище, получени в България

Европейската статистическа служба Евростат разпространи днес данни за броя на молбите за убежище, подадени в ЕС през второто тримесечие на тази година. Данните показват, че в България е отчетен спад от 13 на сто, сравнено с първите три месеца на годината.

bnt avatar logo
от БТА
16:58, 22.09.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света
отчита спад броя молбите убежище получени българия

В ЕС най-многочислената група на търсещи международна закрила съставляват сирийците (30 на сто), докато в България най-многобройни са афганистанците. За второто тримесечие на годината у нас закрила са потърсили 3505 чужденци, от които 2080 са били от Афганистан, 490 - от Сирия, а 465 - от Ирак. Броят на молбите, получени от нашата страна, съставлява 1,1 процента от всички, подадени в ЕС.

Данните показват, че се наблюдава рекорден ръст на чакащите решение молби за убежище в ЕС - близо един милион души предстои да научат съдбата си. Афганистанците, потърсили закрила в ЕС, са 16 на сто от общия брой потенциални бежанци, а иракчаните са 11 на сто. Четири процента са пакистанците, а руснаците - три на сто.

Общо в ЕС за второто тримесечие на годината молби са подали близо 306 хиляди мигранти, което представлява ръст от 6 на сто спрямо началото на годината. Статистиката показва, че от 2014 г. насам броят на молбите за убежище постоянно расте, като е бил рекорден в края на миналата година. Последвал е спад, но в момента тенденцията отново е към нарастване.

Шест от 10 подадени в ЕС молби са били насочени до германските власти. На второ място са молбите, отправени до Италия, на трето - до Франция, на четвърто - до Унгария и на пето - до Гърция. Гръцките власти отчитат ръст от 132 на сто в броя на получените молби спрямо първите месеци на годината, в Унгария ръстът е 118 процента. Същевременно спад отчитат Дания (с 59 на сто), Финландия (53 на сто), Швеция (42 на сто), Холандия (47 на сто), Белгия (44 на сто) и Австрия (22 на сто).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празници на Стария град в Пловдив
Празници на Стария град в Пловдив
Туристите предпочитат Банкок пред Лондон
Туристите предпочитат Банкок пред Лондон