НОВИНИ

ЕС отправи нови критики към Турция

Европейският съюз отправи нов силен призив към Турция днес да възобнови диалога с опозиционните групи и да съхрани демокрацията, като описа неотдавнашните събития в страната като "изключително обезпокояващи".

bnt avatar logo
от БТА
12:45, 08.11.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
отправи критики турция

В съобщение, публикувано от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, се отправя призив към Турция "да съхрани парламентарната си демокрация, включително спазването на човешките права, върховенството на закона, фундаменталните свободи и правото на всеки човек на справедлив процес".

"Новите разисквания за внасяне на законопроект в парламента за възстановяване на смъртното наказание, продължаващите ограничения на свободата на изразяване на мнение, в това число и в социалните мрежи, с последвалите закривания на медии и арести на журналисти, включително на главния редактор на в. "Джумхуриет" и няколко негови сътрудници, и неотдавнашните арести на съпредседателите на втората по големина опозиционна партия - Демократичната партия на народите - както и задържането на няколко членове на парламента са изключително тревожни събития", се посочва в съобщението.
"В този смисъл ЕС и страните членки ще продължат да следят и наблюдават ситуацията много внимателно и са готови да продължат политическия диалог с Турция на всички нива в установените рамки", се отбелязва още в документа.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова е поискала проверка на техническото състояние на автобусите
Фандъкова е поискала проверка на техническото състояние на автобусите
Онколозите излязоха на протест в Пловдив
Онколозите излязоха на протест в Пловдив