България може да получи близо половин милиярд евро от ЕС, за да се справи със социалните и икономически последици от прехода към зелена икономика. Парите са от така наречения Фонд за справедлив преход.

Европа е изправена пред безпрецедентна трансформация, казват от ЕК, в посока зелена икономика. Екологичните проблеми в България само показват, че наистина е дошло времето да се предприемат сериозни стъпки. ЕК е готова в следващото десетилетие да мобилизира 1 трилион евро инвестиции, свързани с трансформацията към тази зелена икономика. Всяка държава-членка трябва да положи усилия. Ще бъдат подкрепени регионите и градовете, които ще бъдат най-пострадали от този "зелен преход". Това са региони и градове, в които е добре развита въглищната индустрия. Всички тези производства трябва да бъдат затворени. Това е свързано и със загуба на работни места, но Брюксел обещава да компенсира държавите-членки и регионите. Те трябва да отговарят на определени условия.

Комисарят по бюджета Йоханес Хан каза, че в следващите години ЕС ще трябва да направи големи инвестиции, за да избегне климатична катастрофа. Голямата цел е съюзът да стане климатично неутрален, което означава да сведе до нула отделянето на вредни емисии до 2050. Зеленият преход ще струва милиарди евро.

Йоханес Хан - еврокомисар по бюджета и администрацията: Сърцето на зеления пакт е механизмът за справедлив преход. В него ще бъдат мобилизирани май-малко 100 милиарда евро. Те ще помогнат на градовете и регионите, който са по-изостанали, за да могат да посрещнат екологичните, икономическите и социални предизвикателства и да създадат нови ориентирани към бъдещето работни места.

Част от Механизма е и Фондът за справедлив преход. В него ще има 7,5 милиарда евро за държавите-членки. Най-голям дял от тях може да получи Полша - 2 милиарда евро, на второ място е Германия - 877 милиона. Следват Румъния - 757 милиона, Чехия - 581 милиона и България - 458 милиона.

ЕК е изчислила, че в тези държави има най-много региони, които все още са силно зависими от въглищната индустрия. За да получат тези пари обаче България и останалите държави ще трябва ще трябва да се ангажират за всяко едно получено от фонда евро да предоставят още едно евро от средствата, които получат от другите еврофондове - за регионално развитие и социалния фонд, както и допълнителни национални ресурси.