НОВИНИ

ЕС отпуска пари на страни извън съюза заради мигрантската криза

От проекта на заключенията на срещата в Брюксел, с които БНТ се запозна, пише, че Гърция ще получи допълнителна подкрепа за охрана на границите, особено тези с Македония и Албания.

Владислав Велев
от Владислав Велев
11:32, 07.03.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

"Затваря се маршрутът през Западните Балкани, потоците от незаконни мигранти през него се преустановяват" пише в проекта на заключенията. Посочва се, че всички страни от Шенген ще започнат отново изцяло да прилагат правилата на зоната без граници.

Тъй като Гърция е поставена в много тежка ситуация, Европейският съюз обещава, че ще бъде до нея и ще направи всичко по силите си, за да помогне за контролиране на ситуацията. Ще се отпуснат още пари, засилва се и работата на агенцията за опазване на границите ФРОНТЕКС.

До първи април всички страни трябва да кажат с какво ще допринесат за ФРОНТЕКС, а целта е гръцките власти да получат помощ в борбата с каналджиите. Ще се следи и за отварянето на нови маршрути за незаконен трафик на хора и те ще трябва бързо да бъдат затваряни. Помощ ще получат и страните от Западните Балкани, които са извън Европейския съюз, но също са подложени на мигрантски натиск.

Важна точка от заключенията е, че връщането на незаконни мигранти от Гърция в Турция ще става по-бързо, с по-големи мащаби и по-системно. Миналата седмица бяха върнати повече от триста незаконно влезли мигранти, които не отговарят на условията за бежанци.

Очаква се да започне практическото изпълнение на плана за разселване на вече намиращи се в Европа бежанци. Те нямат право да избират в коя държава ще бъдат заселени.

Турция ще бъде представена от премиера Ахмед Давутоглу, който снощи имаше среща с германския канцлер Ангела Меркел и с холандския премиер Марк Рюте, чиято страна председателства Европейския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният прокурор поиска имунитета на депутата от ДПС Илия Илиев
Главният прокурор поиска имунитета на депутата от ДПС Илия Илиев
Прокуратурата се самосезира за събарянето на тютюневия склад в Пловдив
Прокуратурата се самосезира за събарянето на тютюневия склад в Пловдив