НОВИНИ

ЕС планира да запази санкциите срещу Русия

Европейският съюз ще продължи санкциите срещу Русия, докато Москва се откаже от подкрепата си за сепаратисткия бунт в Украйна, заявиха външните министри. ЕС изглежда е решил да поддържа единен фронт по редица външнополитически въпроси, по които президентът на САЩ Доналд Тръмп заема различни позиции, включително по теми като Иран, Китай и ролята на НАТО.

планира запази санкциите русия
bnt avatar logo
от БНТ
22:57, 06.02.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

"Няма аргумент за отслабване на санкциите", заяви британският външен министър Борис Джонсън на заседанието на Съвета по външни работи на ЕС. Джонсън коментираше мерките, наложени през 2014 г. съвместно със САЩ, които засягат руския енергиен, финансов и отбранителен сектор. На срещата при закрити врати Джонсън призова ЕС да не се поддава на "украинската умора".

Въпреки зависимостта си от руския петрол и газ, ЕС подчертава, че никога няма да признае анексирането на украинския полуостров Крим от Русия и очаква от Москва да спазва мирното споразумение от Минск за Източна Украйна.

"Не мога да кажа каква е позицията на президентската администрация на САЩ по този въпрос, но мога да кажа каква е позицията на Европа", заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя отбеляза, че по време на посещението си във Вашингтон в края на седмицата ще обсъди Украйна и конфликта в Сирия с представители на Белия дом. Очаква се тя да се срещне със съветника на американския президент по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин, с Джаред Къшнър, старши съветник в Белия дом и със сенатори.

На 20 февруари вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще посети Брюксел, добави Могерини.

Дипломати от ЕС обаче се опасяват, че ако САЩ решат да отслабят санкциите срещу Русия, това ще затрудни запазването на европейските санкции. Настроени помирително към Москва страни от ЕС, включително Унгария, Италия, Гърция и България може да окажат натиск за възстановяване на бизнес отношенията.

14 страни от ЕС, включително Великобритания, Швеция и Дания отправиха съвместен призив да се окаже по-голяма подкрепа за Киев - да се премахнат визите за украинците и да се приложи изцяло споразумението за свободна търговия с Украйна, което все още не е получило подкрепата на холандския парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално парти на тенис турнира София оупън
Официално парти на тенис турнира "София оупън"
Могерини се среща с екипа на Тръмп тази седмица
Могерини се среща с екипа на Тръмп тази седмица