НОВИНИ

ЕС подкрепи британската позиция по случая „Скрипал“

На двудневното заседание в Брюксел европейските лидери подкрепиха оценката на Великобритания, че нападението срещу разузнавача Скрипал в Солзбъри най-вероятно е дело на Русия.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:25, 23.03.2018
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Единодушие по решенията на европейските лидери беше постигнато трудно, предаде кореспондентът на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова, като това включва и подкрепа за британската позиция за ролята на Русия в случая с отровения руски шпионин. На срещата е имало не малко разногласия по темата.

Все пак, позицията на европейските лидери е категорична, предаде за „Панорама“ Десислава Апостолова. Тя допълни, че езикът, който са използвали, е бил доста различен от обичайния „брюкселски“ говор. ЕС е показал солидарност към страна, която след известно време няма да е страна-членка на Съюза.

Българският премиер Борисов е казал, че иска повече доказателства за това, че Русия стои зад покушението над руския шпионин. Германският канцлер Меркел заявила, че доказателствата на британския премиер Тереза Мей са неоспорими.

;

Европейските лидери изразиха днес и солидарността си с Великобритания за атаката срещу бившия руски агент Сергей Скрипал. Брюксел привиква посланика си от Москва за консултации. След края на срещата Доналд Туск каза, че от понеделник „повече от една държава“ в ЕС предприеме и собствени мерки срещу Москва.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Германия и Франция обсъждат и ще решат заедно с други държави ответни мерки.

Бойко Борисов коментира, че в следващите седмици очаква ескалация на напрежението, защото много държави ще започнат да отзовават посланиците си. Но според него, докато съществува „висока степен на вероятност“,както е записано в декларацията на ЕС и няма доказателства, че Русия стои зад атентата, България няма да предприема действията.

;
Бойко Борисов, министър-председател на България: Казах, че сме в коалиция. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори, а и вие знаете, че и след посещението на руския патриарх в България настроенията не са в тази посока.

Борисов заяви, че в София ще разговаря с колегите си, но тревогата му е огромна. Според него в момента ситуацията е по-лоша, отколкото по времето на Студената война.

;

Различна е информацията кои са страните, които са изявили готовност за общи действия срещу Русия, предаде допълни кореспондентът на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Според някои, балтийските държави, Германия, Франция, Дания и Ирландия са заявили готовност за мерки срещу Русия, но не е ясно какви ще са те. Появи се и информация, че руският президент Путин лично се е опитал да разстрои единомислието в ЕС, като е разговарял с премиерите на Гърция и Хърватия. Не е ясно дали това е така.

Следващата седмица ще бъдат обявени конкретните мерки на отделните държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват случая с пътниците, минали без паспортна проверка на Летище София
Проверяват случая с пътниците, минали без паспортна проверка на Летище София
Лекции за предизвикателствата в ерата на дигитализацията
Лекции за предизвикателствата в ерата на дигитализацията