НОВИНИ

ЕС прави грешка, като заплашва Унгария, заяви Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан отправи днес упрек към ЕС заради неговата "погрешна" стратегия да заплашва правителството му със санкции във връзка с критиките към спазването на гражданските права в Унгария, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:15, 19.05.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света
прави грешка заплашва унгария виктор орбан

Европейският парламент прие в сряда резолюция, в която призова за отнемане на правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС. Това ще бъде първата подобна санкционна процедура в ЕС. Според ЕП днешната ситуация в Унгария води до "явен риск от тежко погазване" на основните ценности на общността.

ЕП призова унгарското правителство да отмени законите, които усложняват правилата за дейност на неправителствените организации, както и за хората, търсещи убежище.

Резолюцията, одобрена от близо една трета от евродепутатите консерватори от групата на ЕНП, където заседават унгарските депутати от партията на Орбан, "показва, че цялата европейска политика е опорочена", заяви министър-председателят на Унгария пред държавното радио.

"Европа - това не е Брюксел, а държавите членки. И ако държавите членки нямат уважението на институциите и на онези, които ги ръководят, това е обезсърчително. Те зависят от нас, а не обратното, целият този подход е грешка, резолюцията на европейския парламент е белег за погрешна политика", каза Орбан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов от Хитрино: Вярваме в доброто, градежа и просперитета на България
Бойко Борисов от Хитрино: Вярваме в доброто, градежа и просперитета на България
Санитарни сечи върху 7900 хектара гори са предвидени за 2017 г.
Санитарни сечи върху 7900 хектара гори са предвидени за 2017 г.