НОВИНИ

ЕК предлага на държавите членки пари, за да приемат спасени мигранти

Европейската комисия ще предоставя по 6000 евро на всяка държава от ЕС, която е готова да приеме бежанец от пристигащите през Средиземно море. Предложението влиза в пакет от мерки, свързани с изграждането на контролирани центрове в ЕС и платформи за дебаркиране в държави в Северна Африка.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:44, 24.07.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Европейската комисия представи днес концепция за създаването на затворени или "контролирани центрове" в държави членки, където да се извършва отсяването на лицата, нуждаещи се от международна закрила, и незаконните мигранти, които нямат право да останат в Евросъюза.

Идеята е оценката на всеки единичен случай да става в рамките на 72 часа и възможно най-бързо да заработи първият пилотен център. Само държавите, които искат, ще участват в проекта, а разходите се поемат изцяло от Евросъюза.

Наташа Бертран - говорител на ЕК: Всички средства за персонал, инфраструктура и оперативни разходи ще се поемат от ЕС. На държавите членки, които отворят пристанищата си и допуснат сваляне на мигранти на своя територия, ще бъде предоставена оперативна подкрепа.

Според Брюксел засега няма държави, които да са изразили желание за изграждане на контролирани центрове. Утре посланиците на всички страни членки се събират на първа среща по темата.

Еврокомисията представи и концепция за платформи за дебаркиране в трети държави, където да бъдат докарвани спасените в Средиземно море бежанци. Идеята е да се сключват споразумения с африканските държави за създаването на тези платформи.

Брюксел ще финансира дейностите, свързани със свалянето на мигрантите на брега и ще предоставя на африканските държави оборудване и кадри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два са вече лагерите на протестиращите пред Народното събрание
Два са вече лагерите на протестиращите пред Народното събрание
Петър Андронов: Централната банка на ЕС ще провери качеството на банките у нас
Петър Андронов: Централната банка на ЕС ще провери качеството на банките у нас