НОВИНИ

ЕС приветства обявеното от Ким Чен-ун спиране на ядрените опити

Европейският съюз приветства днес "позитивния и дългоочакван етап", след като севернокорейският ръководител Ким Чен-ун заяви, че спира ядрените опити и изпитанията на балистични ракети, извършвани от Пхенян, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:23, 21.04.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света
приветства обявеното ким чен спиране ядрените опити

Изявлението му, приветствано също от Вашингтон и Пекин, изразява стремежа на Пхенян "да спазва международните си ангажименти", по-специално да изпълнява резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, посочва в комюнике първият дипломат на ЕС Федерика Могерини.
Тя изразява надежда предстоящите срещи между ръководителите на САЩ, Северна и Южна Корея да доведат до "допълнителни, конкретни резултати".

Великобритания заяви днес, че плановете на Северна Корея да спре ядрените изпитания ще бъде положителна стъпка. В комюнике британското правителство изрази надежда, че това е израз на добра воля, предаде Ройтерс.

Продължаваме да сме ангажирани да работим с нашите международни партньори за постигането по мирен начин на нашата цел - пълно, подлежащо на проверки и необратимо премахване на ядрените оръжия на Корейския полуостров, се допълва в комюникето на британското правителство.

Ким Чен-ун направи изявлението си по-малко от седмица преди насрочения му разговор с южнокорейския президент Мун Дже-ин, който изглежда ще предшества историческата среща между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп, очаквана по принцип в началото на юни.

ЕС е наложил санкции на КНДР във връзка с ядрената и ракетната й програма, но от 2001 г. поддържа дипломатически връзки с Пхенян, както и повечето страни членки, напомня АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитров срещу Надал на 1/2-финалите в Монте Карло
Димитров срещу Надал на 1/2-финалите в Монте Карло
Започна евакуация на бунтовници от общини, разположени североизточно от Дамаск
Започна евакуация на бунтовници от общини, разположени североизточно от Дамаск