Докато в Русия празнуваха победата на Владимир Путин, външните министри на страните от ЕС изразиха безусловната си солидарност с Великобритания по повод нападението срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри. Брюксел приема изключително сериозно позицията на британското правителство, че е много вероятно Русия да е отговорна за нападението.

Вижте прякото включване на Десислава Апостолова.

Европейският съюз е шокиран, че за първи път за последните 70 години на територията на Европа подобно нервнопараличично вещество се използва с цел атака и това според Брюксел противоречи на Конвенцията за забрана на химическите оръжия и намеждународното право

Първите дипломати на ЕС призова Русия да даде отговорите, които се очакват и да разкрие подробностите около програнаата "Новичок".

Могерини каза, че решението е взето много лесно и че не е имало противоречие между държавите членки относно становището относно случая "Скрипал".

Федерика Могерини - върховен представител по въпросите на: Външната политика и сигурността: Мисля, че нашето становище беше ясно послание за единството на Европейския съюз и солидарността с държава, която в момента дори е процес на напускане на Съюза. Това прави нашата позиция още по-ценна и важна. Ако някой се опита да ни разедини по този случай, категорично смятам, че няма да успее.
Стокхолм отхвърли шведски произход на "Новичок"

Стокхолм отхвърли шведски произход на "Новичок"

Шведският външен министър Маргот Валстрьом отхвърли изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова за шведския произход на не...

Какво е веществото "Новичок", с което е отровен бившият таен агент?

Какво е веществото "Новичок", с което е отровен бившият таен агент?

Критична точна достигнаха отношенията между Лондон и Москва, след вчерашното изказване на британския премиер Тереза Мей, че е много вероятно Русия да...

ЕС осъди нападението срещу Сергей и Юлия Скрипал

ЕС осъди нападението срещу Сергей и Юлия Скрипал

Европейският съюз изрази безусловната си солидарност с Великобритания и решително осъди нападението срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри.