НОВИНИ

ЕС има единна позиция за срещата с Турция във Варна

След двудневна среща в Брюксел и на фона на напрегнати разговори по спорни и горещи теми за стария континент, Европейският съюз има единна позиция за срещата с Турция, която ще се проведе в понеделник във Варна.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:35, 23.03.2018
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Нямаше европейски лидер, който да не се произнесе днес на срещата на върха в Брюксел, че срещата във Варна ще бъде много трудна, предаде кореспондентът на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова. Тя ще бъде четиристранна - домакин на срещата е председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който каза, че очаква трудна среща, но въпреки това диалогът с Турция трябва да продължава.

Председателят на ЕК, другият участник в срещата, каза, че отива със смесени чувства във Варна. Другите двама участници в срещата във Варна са Борисов и Ердоган. Премиерът Борисов коментира, че тази среща е натоварена с големи очаквания.

;

Срещата Европейски съюз - Турция ще бъде четиристранна - в нея ще участват Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Бойко Борисов и Ердоган. Очакванията на Брюксел са разговорите с турския президент ще бъдат тежки. Европа обаче настоява, че диалог трябва да има, а на България се пада ролята на посредник.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Очаквам тази среща с много смесени чувства. Причината е, че броят на проблеми между Турция и ЕС не спира да расте. Надявам се на откровен и отворен дебат с турския президент. Няма да крием различията си с Турция, но бихме искали да засилим сътрудничеството си.
Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Наясно съм, че това няма да бъде лесна среща. Европейският съюз е загрижен не само за ситуацията в Средиземно и Егейско море, но и поредица от други сложни случаи ще бъдат дискутирани във Варна, включително ситуацията в Турция и действията ѝ в Сирия.
;

Според Борисов отговорността пред България е огромна.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Категорично всяка една държава декларира, че каналите за диалог във Варна трябва да продължат. Кипър и Гърция и всички останали. Разбира се, очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени.

Борисов коментира, че диалогът с Турция цели едно единствено нещо - да се потвърди споразумението с Анкара за мигрантите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнян Златев за срещата ЕС-Турция: Тя е еднакво важна и за двете страни
Огнян Златев за срещата ЕС-Турция: Тя е еднакво важна и за двете страни
Бедствено положение във Видин заради снегонавявания и тежка пътна обстановка
Бедствено положение във Видин заради снегонавявания и тежка пътна обстановка