Посланиците от ЕС дадоха мандат на Европейския съвет да започне преговори с Парламента и Комисията за промени в газовата директива на ЕС. Промените целят да дават повече гаранции на Брюксел, че европейските правила се спазват, когато става въпрос за газопроводи, част от които са извън територията на Евросъюза. Промените ще засегнат пряко строителството и експлоатацията на газопровода "Северен поток" 2, който се изгражда от руския холдинг "Газпром" и ще транспортира газ от Русия към Германия.

Франция и Германия предложиха на партньорите си от Европейския съюз компромис за приемането на нови правила за преноса на газ без да блокират проекта за газопровод "Северен поток 2", изграждан от руския холдинг "Газпром". Това съобщи Франс прес, като се позова на документ, от който е получила копие.

Компромисът предвижда отговорността за прилагането на европейските правила за газопроводите с трети страни като Русия да носят страните от ЕС, където е първата връзка с европейската мрежа. В случая със "Северен поток 2", който в момента се изгражда, това е Германия.

Текстът е бил връчен на посланиците на страните членки в Брюксел. Ако бъде приет, ще бъде избегната криза между Париж и Берлин, и Франция ще може да даде одобрението си за приемането на новите европейски правила за пренос на газ.

Политическият спор за "Северен поток" 2 ескалира

Политическият спор за "Северен поток" 2 ескалира

Политическият спор за газопровода "Северен поток" 2 ескалира. От 8 години Германия получава газ директно от Русия през "Северен поток 1" и същото тряб...