НОВИНИ

ЕС с мерки за регулиране на корабоплаването и намаляване на вредните емисии

Европейският съюз обсъжда въвеждането на мерки за регулиране на корабоплаването и намаляването на вредните емисии от газове, които излъчват корабните двигатели и механизми. Това е само една от промените, които предстои да бъдат въведени за опазването на атмосферата. Проблемите в бранша бяха обсъдени по време на Европейския форум за морски транспорт във Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
12:21, 04.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Според експертите корабоплаването е най-малко регулираният бранш по отношение на намаляване на вредните емисии, докато реформите вече са започнали в автомобилния, железопътния и другите видове транспорт. Основната цел на европейските лидери е поетапно корабите да плават с алтернативно гориво - втечнен газ, което не замърсява въздуха. Първата стъпка е до 10 години на всички основни пристанищата в Европа, това включва и портовете във Варна и Бургас, да бъдат изградени устройства за зареждане на корабите с алтернативно гориво.

Кап. Живко Петров, директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация": Това е свързано със значителни инвестиции и с подмяна в предстоящите години и десетилетия на флота, тъй като сегашните двигатели не могат да горят втечнен газ.

Регулациите в бранша ще принудят собствениците на кораби да използват по-икономични плавателни съдове. В момента Европейският съюз предлага нови програми за финансиране на корабоплаването, от които може да се възползваме в България.

Георги Петков, директор на Европейски център за съдействие на корабоплаването в България: Трябва да се модернизират българските кораби, трябва да има нови фериботи.

Експертите съобщиха, че 80% от стоките, които се внасят и изнасят в Европа, минават по море. Затова е необходимо и модернизиране на стратегията за морска сигурност.

Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили: Това може да се постигне чрез едно междуведомствено сътрудничество и добре изградена система за международна сигурност - цел, която Европейският съюз си е поставил.

България е на водещо място в Европа по предоставяне на кадри за световното корабоплаване. Близо 20 000 са нашите морски специалисти, които работят по целия свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За Деня на храбростта: Американският военен оркестър гостува в България
За Деня на храбростта: Американският военен оркестър гостува в България
Преди Гергьовден: Какви мерки за сигурност предприемат от полицията
Преди Гергьовден: Какви мерки за сигурност предприемат от полицията