НОВИНИ

Европа и САЩ на прага на търговска война

Европейският съюз е готов да наложи мита на редица стоки, внасяни от САЩ, ако Вашингтон спази намерението си да обложи с мита внасяните от Европа стомана и алуминий. Това обяви днес в Брюксел комисарят по търговията Сесилия Малстрьом. Според нея Брюксел вече е готов със списъка със стоки от САЩ, които ще бъдат допълнително обложени, но изчаква окончателното решение на Вашингтон.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:32, 07.03.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

"Протекционизъм, маскиран като загриженост за националната сигурност". Така евроепйският комисар по търговията Сесия Малстрьом определи на обявените на първи март мерки от президента Тръмп. За да стимулира местното производство на стомана, американският президент обяви, че ще наложи 25 процента мито върху вноса на стомана и 10 процента върху вноса на алуминий. Според него мерките са свързани с националната сигурност.

Сесилия Малстрьом, еврокомисар по търговията: "Ние все още се надяваме, че ЕК, като верен партньор на САЩ, ще бъде изключен от тези мерки. Надяваме се да убедим американската администрация, че това не правилното решение.Но искаме ясно да заявим, че ако бъде взето, това решение ще навреди на Европейския съюз. То ще изложи на опасност хиляди европейски работни места и затова ние ще отговорим с твърди и пропорционални мерки".

Списъкът на Еворокомисията включва широка гама от американски продукти като текстил и обувки, козметика, фъстъчено масло, няколко вида бърбан и дори американски боровинки. Продуктите все още се обсъждат, но ако се наложи, Брюксел е готов да въведе ограниченията в рамките на два месеца. Европейският съюз ще търси правата си и пред Световната търговска организация.

Междувременно главният икономически съветник на Доналд Тръмп - Гари Кон, който беше против решението на президента, подаде оставка. Правителството в Берлин изрази днес безпокойство от това развитие и предупреди американския президент за де започва търговска война с Европа. Тръмп тези дни заплаши, че е готов да наложи и по високи мита на европейските автомобили.

Германският автомобилен бранш реагира мигновено като каза, че подобна мярка трябва да бъде предотвратена "на всяка цена". За германските автопроизводители САЩ са втората по обем износна дестинация след Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хасковлия спечели сребърен медал от Международна олимпиада по математика
Хасковлия спечели сребърен медал от Международна олимпиада по математика
САЩ наложиха нови санкции срещу Пхенян
САЩ наложиха нови санкции срещу Пхенян