НОВИНИ

ЕС, САЩ и Канада ще експулсират руски дипломати

Европейският съюз, САЩ и Канада експулсират руски дипломати в отговор на опита за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания. Според Брюксел зад покушението стои Русия, която категорично отрича. 14 страни от европейския съюз гонят руснаци - сред тях са Германия, Франция, Италия и Румъния.

bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 26.03.2018
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Забележителна демонстрация на единство - това са първите реакции след решението на Брюксел и Вашингтон да експулсират руски дипломати. От Варна, където пристигна за срещата с турския президент, Доналд Туск обяви решението за общ отговор.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: "Като продължение на решението на Европейския съвет от миналата седмица да отговорим на Русия в рамките на общи законови действия, днес 14 държави членки решиха да експулсират руски дипломати. Допълнителни мерки, включително и още експулсирания, могат да се очакват в идните дни и седмици.

В петък европейските лидери се обединиха около позицията, че е "много вероятно" зад атаката срещу Скрипал да стои Русия.

Сред държавите, които ще експулсират руски дипломати са Франция, Германия, Италия, Полша, Чехия, Румъния, балтийските страни, Дания, Холандия. Но не само Европа реагира, същите мерки взеха Съединените щати и Канада. Отзовават се средно между 1 и 4-ма души. 23-ма руснаци вече напуснаха Великобритания. "Приветстваме днешните действия на съюзниците ни, което ясно показва, че заставаме рамо до рамо и даваме мощен сигнал на Русия, че не може да продължава да нарушава международното право", се казва в изявление на британския премиер Тереза Мей. За Мей общите действия на европейските страни са сериозна победа, на фона на процедурата по развода между Лондон и Брюксел. Руски дипломати отзовават Украйна и Албания.

От другата страната на Океана - САЩ ще експулсират 60 руски дипломати - 48 сътрудници на дипломатически мисии и 12 души, които представляват страната в ООН. В позицията на Държавния департамент се посочва, че атаката във Великобритания е изложила на риск живота на много невинни граждани. Това е най-сериозната дипломатическа криза по оста Москва-Вашингтон от времето на Студената война. Въпреки изострения тон обаче, председателят на Европейския съвет Туск изказа съболезнованията за близките на загиналите при пожара в руския град Кемерово, при това на руски.

Доналд Туск: Днес ние европейците скърбим заедно с руския народ за жертвите на трагичния пожар в град Кемерово, западен Сибир. Нашите мисли и сърца са с вас.

Част от експулсираните руски дипломати вече напуснаха страните, в които са мисиите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словенският президент е на официално посещение в България по покана на Радев
Словенският президент е на официално посещение в България по покана на Радев
„Духът на Франция“ среща на сцената на „Мартенски музикални дни“ двама виртуози
„Духът на Франция“ среща на сцената на „Мартенски музикални дни“ двама виртуози