Европейският съюз е готов да започне преговорите за бъдещите отношения с Великобритания още на 1 февруари, ден след крайната дата за Брекзит. На последната среща на върха за тази година лидерите на държавите-членки призоваха Европейската комисия да представи възможно най-бързо проект за бъдещите отношения с Лондон.

Истинско облекчение сред европейските лидери за изборната победа на Борис Джонсън най-вече заради това, че Брекзит ще се състои до 31 януари и то ще се състои по организиран начин. Европа вече се готви за втората фаза във взаимоотношенията си с Великобритания, когато Обединеното кралство ще бъде трета страна за съюза.

Днес европейските лидери гласуваха ЕК да започне да готви бъдещите отношения. Главен преговарящ ще бъде отново Мишел Барние, а преговорите трябва да се водят следващата година и да приключат по възможност до края на 2020 г.

Шарл Мишел - председател на Европейския съвет: Това е категорична победа за Джонсън и ние очакваме британският парламент да гласува възможно най-скоро споразумението за напускането.Това е много важно, защото ние сме готови за следващата фаза.
Урсула фон дер Лайен - председател на Европйската комисия: Трябва да започнем работа за бъдещите отношения възможно най-бързо и бързо да постигнем резултати. Великобритания ще стане трета страна за ЕС, но накрая ще имаме безпрецедентно партньорство, така че Брекзит не е краят, а началото на отлично сътрудничество между добри съседи.

Друга важна тема на тази последна за годината среща на върха беше борбата с климатичните промени. Това ще бъде и темата на Европа през следващите години. Европейските лидери се разбраха за това континентът да бъде климатично неутрален до 2050 г. Единствено Полша имаше своите съображения и не подкрепи тази позиция. Премиерът Бойко Борисов коментира, че е доволен от факта, че държавите-членки ще могат да използват в енергийния си микс и атомната енергия - нещо, което е важно за държави като България. В тази връзка той спомена, че има стратегически инвеститор и за дострояването на АЕЦ-Белене. От целия свят големи фирми от Корея, Китай, САЩ и Русия проявяват интерес. Като алтернатива на въглищата той определи и природния газ и каза, че България може да бъде газоразпределителен център на Балканите.

Бойко Борисов, министър-председател: При посещението си в Щатите ние направихме огромна крачка с това, че Съединените щати признаха България за основен газоразпределител на Балканите и го включихме нашия газов хъб Балкан, това е включено и в стратегията на ЕК, сиреч това, което навремето президентът Путин казваше - искам железни гаранции, в момента ние имаме подписани за газовия хъб Балкан и за газоразпредлението в България и със Съединените щати и с ЕК. Както виждате, никой по тази тема не повдига въпроса.

Според Борисов преходът към зелена икономика в Европа няма да бъде за сметка на останалите финансови средства, които България получава от еврофорндовете.