НОВИНИ

ЕС ще оспори в СТО законността на американските мита върху стоманата и алуминия

Европейският съюз ще оспори в Световната търговска организация законността на американските мита върху стоманата и алуминия, каза днес еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Брюксел предприема и реципрочни мерки, налагайки мита върху вноса на редица американски стоки.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:15, 01.06.2018
Чете се за: 01:06 мин.
По света

ЕС не е в търговска война със САЩ, но сме в много обтегнати отношения, каза еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Тя заяви, че САЩ играят много опасна игра, която ще коства много работни места не само в Европа, но и в самата Америка.

Две са реципрочните мерки, които Брюксел предприема. Едната е да оспори законността на въведените мита върху алуминия и стоманата в Световната търговска организация. Процедурата вече е задействана.

Другата мярка, която ще се обсъжда между държавите членки, е въвеждането на мита върху американски стоки, които се внасят в Европа.

Списъкът със стоките беше публикуван още в края на март, когато се заговори за американските мита. В него се съдържат широк кръг от стоки, хранителни продукти, алкохол, тютюневи изделия, портокалов сок, фъстъчено масло. Присъстват облекло, дори мотоциклети и карти за игра.

Ще се обсъди дали да се наложат мита на всички стоки в списъка, или само на част от тях. Това може да стане не по-рано от 20 юни, заяви Малмстрьом.

Брюксел внесе и жалба в СТО срещу Китай за нарушаване на авторските права в областта на високите технологии.

Сесилия Малмстрьом, еврокомисар: Това е чист протекционизъм. Европейският износ на стомана и алуминий за САЩ не може да се разглежда като заплаха за вътрешната им сигурност. За съжаление това отслабва още повече трансатлантическите отношения и увеличава риска от сътресeния на пазарите по света. Ако играчите по света не се придържат към правилата, системата може да рухне. Затова днес внасяме жалба в Световната търговска организация и срещу САЩ, и срещу Китай. Това показва, че не сме пристрастни. Ние сме за многостранна система, за базирана на правила глобална търговия.

Брюксел е в постоянен контакт с другите две държави, които ще пострадат от американските мита - Мексико и Канада. Те също обявиха, че ще наложат реципрочни мерки. Канада въвежда мита върху американски стоки от 1 юли. Следващата седмица има среща на Г-7 в Канада, където ще присъства и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майки на деца с увреждания излязоха на протест пред парламента
Майки на деца с увреждания излязоха на протест пред парламента
Деца дадоха на възрастните урок по създаване на приятелства
Деца дадоха на възрастните урок по създаване на приятелства