НОВИНИ

ЕС ще подпомогне Сирия с над 1 млрд. евро през следващите 2 години

Европейският съюз ще отдели като хуманитарна помощ за Сирия по 560 млн. евро през 2018 и 2019 година, съобщи върховният представител на общността по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини при откриването на донорската конференция за Сирия в Брюксел.

bnt avatar logo
от БТА
11:41, 05.04.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света
подпомогне сирия млрд евро следващите години

Могерини каза, че „ЕС изцяло е изпълнил обещанията си за 2016, като е запазил новото на подкрепа през 2017 година. През 2018 ще запазим ангажимента си (за предоставяне на помощ) на нивото 560 млн. евро през 2018 и още толкова през 2019 година”.

"Милиони и милиарди трябва да бъдат предоставени на Сирия, на сирийските граждани, за да могат да уредят живота си в Сирия и в съседните страни, в Ливан и Йордания. За да приключи конфликтът, трябва още сега да обсъдим бъдещето на Сирия след войната", посочи тя.

Всички доказателства сочат, че режимът на Башар Асад е виновник за химическата атака, убила вчера 72 души в Сирия, заяви днес британският външен министър Борис Джонсън, цитиран от Франс прес.

"Всички доказателства, които видях, показват, че режимът на Асад е използвал съвсем съзнателно незаконни оръжия срещу собствения си народ", каза Джонсън, пристигнал в Брюксел за донорската конференция.
Германският министър на външните работи Зигмар Габриел, който също участва във форума, призова Русия да подкрепи в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция във връзка с инцидента с химически оръжия в провинция Идлиб, предаде ТАСС. Както съобщи Ройтерс, според Сирийския център за наблюдение на правата на човека при удара, извършен от сирийски или руски самолети, са загинали 72 души.
Френският министър на външните работи Жан-Марк Еро каза, че отговорност за химическата атака в Идлиб носи сирийският режим, предаде ТАСС.

Руските и сирийските военни отрекоха да са замесени в станалото. По-късно руското министерство на отбраната съобщи, че сирийската авиация е нанесла удар срещу държания от бунтовниците град Хан Шейхун, при който са били унищожени цехове за производство на химически боеприпаси, припомня ТАСС.

Днес следобед Съветът за сигурност е насрочил открито заседание за инцидента в Хан Шейхун.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебното правителство няма правомощия да влияе върху на цената на газа
Служебното правителство няма правомощия да влияе върху на цената на газа
Правителството прекрати процедурата за отдаването на концесия на Летище „София”
Правителството прекрати процедурата за отдаването на концесия на Летище „София”