НОВИНИ

Тереза Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

Британският премиер Тереза Май поиска от Европейския съюз да отложи напускането на Великобритания от блока до 30 юни, като удължаването ще приключи по-рано, ако парламентът одобри споразумението за Брекзит.

bnt avatar logo
от БГНЕС
11:18, 05.04.2019
Чете се за: 00:28 мин.
По света
тереза мей поиска отлагане брекзит юни

"Обединеното кралство предлага това удължаване да приключи на 30 юни 2019 г. Ако страните са в състояние да го ратифицират преди тази дата, правителството предлага този срок да бъде прекратен по-рано", пише Мей в писмо до председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск. Тя отбеляза също, че страната няма да участва в парламентарните избори на ЕС, насрочени за 23-26 май 2019 г.

По-рано тази седмица британските законодатели гласуваха с 313 на 312, за да принудят премиера Тереза Мей да договори ново удължаване по член 50 с Брюксел, за да се избегне излизането без сделка, след ЕС определи крайния срок за 12 април

Междувременно стана ясно, че председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск ще предложи на държавите-членки днес оферта към Великобритания за гъвкаво 12-месечно отлагане на Брекзит, за да й се даде време да подготви урегулирано оттегляне. "Това е идея на Туск", заяви високопоставен представител на ЕС за АФП, потвърждавайки новината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коалиция Воля - Българските родолюбци се регистрира за евровота
Коалиция "Воля - Българските родолюбци" се регистрира за евровота
Отложиха делото за отстраняване от длъжност на кмета на Созопол
Отложиха делото за отстраняване от длъжност на кмета на Созопол