Европейският съюз ще прекрати окончателно преговорите за присъединяване на Турция, ако Манфред Вебер стане председател на Европейската комисия. Това каза самият той на събрание на Християнсоциалния съюз в Бавария.

Кандидатът на ЕНП даде за пример България като страна, която защитава европейската граница и европейските ценности.

В католическата традицията срядата след Заговезни е последният ден преди великденските пости. В Германия политическите партии използват този ден, за да празнуват със своите членове и избиратели, но и за да обсъдят важните теми на деня. А за баварския Християнсоциален съюз най-важни тази година са европейските избори и кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия.

Маркус Зьодер, министър-председател на Бавария: Християнсоциалиният съюз и Бавария имат уникалния шанс да излъчат шефа на Европа.

Вебер обеща окончателно да прекрати преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и даде за пример България в опазването на външната граница.

Манфред Вебер, кандидат на ЕНП за председател на ЕК: Българският премиер и наш приятел Бойко Бориков е изградил на турската граница 180 километрова ограда, пет метра висока. Не ме разбирайте погрешно - аз съм против изграждането на стени. Но тази ограда беше изградена в съгласие с турските власти с една цел - за да не могат мафията и трафикантите да решават кой влиза в ЕС, това трябва да решаваме ние и самите държави.

Преди изборите Вебер трябва да се справи още едно голямо предизвикателство - изключването на партията на унгарския премиер Виктор Орбан от ЕНП.

Манфред Вебер, кандидат на ЕНП за председател на ЕК: Ние сме партия, която гради мостове и всеки трябва да допринася за това. Затова моля Виктор Орбан да не вреди на останалите членове на ЕНП. Плакатите по улиците на унгарската столица са неприемливи за нас и трябва да изчезнат.

Партия ДСБ вече изпрати писмо в подкрепа на изключването на "Фидес". Своята позиция все още не са оповестили ГЕРБ, СДС и Граждани за България, които също са част от ЕНП.