НОВИНИ

EС ще приеме 50 000 бежанци в следващите 2 години

Европейската комисия предлага нова схема за преразпределение на бежанци от Турция, Близкия Изток и Северна Африка. Схемата предвижда Евросъюзът да приеме 50 000 бежанци от най-уязвимите групи в следващите 2 години в продължение на усилията на Съюза за справедлив прием на мигранти от 2015 г. Същевременно квотното разпределение на бежанци от Италия и Гърция приключи в сряда след една година действие. Резултатите: от 160 000 чужденци, които трябваше да бъдат разпределени, страните-членки приеха едва 28 000. ООН призова ЕС да продължи с презаселването на бежанци.

Александър Марков
от Александър Марков
19:08, 27.09.2017
Чете се за: 01:38 мин.
По света

Новата схема за преразпределение, представена от ЕК, предвижда продължаване на усилията за прием на мигранти от 2015 г., когато беше пикът на мигрантската криза. Новата схема предвижда в следващите 2 години ЕС да приеме 50 000 мигранти от най-уязвимите групи, които се нуждаят от международна закрила.

Според новата схема презаселването ще обхване още Либия, Египет, Нигер, Судан, Чад и Етиопия. Така, според Комисията, ще се стабилизира ситуацията по Централно-средиземноморския маршрут, който е и най-натовареният към момента - хиляди мигранти месечно продължават да пристигат на италианските острови.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията и вътрешните работи: Презаселването трябва да стане предпочитаният начин за бежанците да получат закрила в ЕС. Ние изпълнихме обещанието си - почти 23 000 души ще бъдат презаселени до края на годината. С повече от 65 млн. мигранти по света, ние не можем да спрем солидарността си към тези отчаяни хора и страните, които ги приютяват. Ето защо ние предлагаме да подкрепим допълнително 50 000 мигранти с половин милиард евро и аз наистина разчитам на страните членки да бъдат по-смели в това отношение.
;

Междувременно квотната система за разпределяне на мигранти от Италия и Гърция, които са наводнени от чужденци, вече изтече. Резултатите от квотите са незадоволителни - от 160 000 мигранти, страните членки приеха едва 28-29 000.

Редица страни членки отказаха да приемат бежанци. ЕК заяви, че е готова да задейства съдебна процедура срещу Унгария, Полша и Чехия. Първите две не са приели нито един бежанец, а Чехия - едва 12. България е изпълнила едва 4% от квотата си - от 1302-ма чужденци, предвидени за разпределение у нас, ние сме приели 50.

Борислав Грозданов, ВКБООН - България: Надяваме се, че този жест на солидарност, който проявяват всички държави, ще продължи и в бъдеще, тъй като подкрепата, която получават към момента Италия и Гърция, допринася за подобряване на хуманитарната обстановка като цяло в тези държави, и също така за подобряване на живота на немалко хора, които търсят закрила. Но все пак бихме казали, че са нужни допълнителни усилия в посока подобряване достъпа до процедури за предоставяне на убежище и закрила, например процедури за събиране на разделени семейства, като всичко това би спомогнало за намаляване на незаконното придвижване на мигранти и бежанци, друг проблем, който към момента е много сериозен.

В същото време все по-осезаем става въпросът дали се отваря нов мигрантски маршрут през Черно море, след като през последните няколко седмици румънските власти задържаха няколко лодки, пълни с мигранти. В средата на август румънската брегова охрана задържа яхта с 69 нелегални мигранти, управлявана от българин и кипърец - трафиканти. Смята се, че плавателните съдове с мигранти тръгват от Босфора и прекосяват Черно море в международни води, акостирайки на румънския бряг при Мангалия. Сигналите за яхтите и мигрантите се получават през интегрираната система за наблюдение на Черно море, както и от РДГП Бургас и бреговите ни центрове за наблюдение в Бургас и Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Тодоров: Имаме рецидивизъм в опасността да изтича информация
Антон Тодоров: Имаме рецидивизъм в опасността да изтича информация
Нова книга за хималайския учител Свами Дев Мурти
Нова книга за хималайския учител Свами Дев Мурти