Министърът на Българското европредседателство Лиляна Павлова подкрепи идеята на Жан-Клод Юнкер повечето решения в съюза да се гласуват не с пълно, а с квалифицирано мнозинство и обясни, че така проблемите на гражданите ще се решават по-бързо и по-гъвкаво. Това стана на специална дискусия в представителството на Европейската комисия в София.

Освен добри идеи за Съюза, министър Лиляна Павлова откри и признание за България в речта на Жан-Клод Юнкер.

Лиляна Павлова - министър на Българското председателство на Съвета на ЕС: Две от темите, по които той отчете и безспорен успех и успех, за който България допринесе изключително много. Западните Балкани.
Първата му реч беше "никакво присъединяване, никакво разширяване, за това не може да става и дума". Пълен обрат, благодарение на България и това е факт, който самият той призна. И второто е миграцията.

Според Лиляна Павлова важна за българите е и амбицията еврото да замести долара като световна валута. От своя страна Огнян Златев подчерта рекордния ръст на заетостта в евросъюза и предложението за повече правомощия на граничните полицаи. Той одобри и плана за сключването на големи търговски споразумения със страни в Африка с цел сътрудничество и контрол.

Огнян Златев - ръководител на Представителството на ЕК в България: Знаете, че основният натиск върху европейските граници идва от мигранти от африканския континент.
Това е начин, по който ЕС се опитва и предлага да адресира проблема към мястото, откъдето той се заражда.

И двамата подкрепиха мнението на Юнкер, че сред най-големите предизвикателства в близко бъдеще са Брекзит, формирането на следващия европейски бюджет и предстоящите евроизбори през май догодина.

Лиляна Павлова: Променихме имиджа и познаването за България

Лиляна Павлова: Променихме имиджа и познаването за България

Една от големите индиректни ползи от председателството ни на Съвета на ЕС е, че променихме имиджа и познаването на България, заяви министър Лиляна Пав...