Държавите от ЕС трябва да уеднаквят законодателството си, свързано с използването на криптовалути като биткойн. За това призова днес Беноа Кьоре от Централната Европейска банка в Хелзинки, където заседават министрите на финансите от Еврогрупата и от целия Европейски съюз. Финансовите министри обсъждат евентуалното въвеждане на нови данъци, свързани с борбата с климатичните промени. Финландия се обяви за блокиране вноса на телешко и соя от Бразилия в ЕС с цел натиск върху бразилското правителство да се справи с горските поражи в Амазонската джунгла.

Беноа Кьоре от Европейската централна банка съобщи след заседанието на еврогрупата, че сред министрите от еврозоната има единомислие за въвеждането на общи правила за регулиране на криптовалутите. Френският финансов министър Брюно Льо Мер обяви в началото на срещата, че страната му обмисля да създаде собствена дигитална валута, за да не позволи навлизането на фейсбук-валутата "либра".

Брюно Ле Мер - финансов министър на Франция:"Моето предложение е да създадем обща европейска рамка за криптовалутите. Всички сме наясно с проектите, които сега се предлагат. Има проект от Фейсбурк, така нар. либра. Мисля, че при сегашните условия трябва да откажем използването на либра в Европейския съюз. Застрашени са сигурността на потребителите, стабилността на финансите в ЕС и суверенитетът на европейските държави.

Министрите на финансите обсъдиха и предложения за нови "зелени" данъци, които да стимулират прехода към нисковъглеродна икономика в ЕС. Според германския финансов министър Олаф Шолц европейските правителства трябва да обмислят въвеждането на данъци върху самолетните билети, за да се стимулират хората да използват повече железопътен транспорт.

Според зам.-предсадателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис решението за въвеждане на нови данъци в Европа едва ли ще бъде взето лесно и бързо.