НОВИНИ

ЕС ще връща мигранти на Афганистан

Международните донори за Афганистан ще предоставят на страната 13 милиарда долара до 2020 година. Донорската конференция в Брюксел реши да опита да съживи застиналия мирен процес в Афганистан. В замяна от афганистанските власти се очаква по-решителна борба с корупцията и връщане на афганистански бежанци, които не са получили убежище в чужбина.

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 05.10.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

15 години след свалянето на талибаните от власт, Афганистан още се нуждае от межуднародна подкрепа. 80 процента от бюджета на страната се финансира от чужбина.

В Брюксел се събраха донори от 70 страни.

Федерика Могерини, върховен представител за външната политика и сигурността на ЕС
"Основната цел на днешната конференция е да се ангажираме да подкрепяме Афганистан на сегашните или около сегашните нива до 2020 година".

Европейският съюз обеща милиард и триста хиляди долара годишно за Кабул и вече подписа споразумение за връщане на афганистански бежанци в родината им, ако те не са получили убежище.И двете страни отричат сделката да е условие на нови помощи.

;

В замяна на обещаните 3 милиарда долара годишно до 2020-та, кредиторите очакват по-съществени резултати в борбата с корупцията и търговията с наркотици в Афганистан. Обстановката в Афганистан си остава рискова.

Джон Кери, държавен секретар на САЩ
"Насилието в Афганистан остави дълбоки рани и трябва време те да заздравеят.Особено, когато нови талибански и други нападения не позволяват на тези рани да заздравеят".

Нестабилността в Афганистан поражда и големите бежански потоци.След сирийците, убежище в Еворпа търсят най-много афганистанците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: България няма да изтегля контингента си от Кабул
Борисов: България няма да изтегля контингента си от Кабул
Ветроходният сезон във Варна приключи
Ветроходният сезон във Варна приключи