НОВИНИ

ЕС съкращава финансовата подкрепа на Турция в областите без напредък

Европейският съюз започна да съкращава финансирането на програмите, които съществуват в рамките на преговорите за присъединяване на Турция в ЕС. Това се отнася преди всичко до областите, в които не се наблюдава напредък, става ясно от изявление на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:47, 12.03.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света
съкращава финансовата подкрепа турция областите без напредък

„Вече спряхме отделни програми, по които нямаше напредък, например в областта на изграждане на правова държава“, заяви Хан.

Той посочи, че от 4,45 милиарда евро, предвидени за подкрепа на южната ни съседка в периода от 2014 г. до 2020 г., са изплатени само 167,3 милиона. Повечето средства са насочени за развитие на гражданското общество, образованието и науката.

Еврокомисарят подчерта, че от правна гледна точка е невъзможно да се спре изцяло финансирането на Турция от ЕС, докато официално не бъдат прекратени преговорите за членство в общността. Той припомни, че през декември миналата година повечето външни министри от ЕС подкрепиха продължаването на диалога и работата за премахване на недостатъците при изграждането на правова държава.

Йоханес Хан оцени репресивните мерки в Турция след опита за преврат на 15 юли миналата година като негативно развитие, несъвместимо със стандартите на ЕС и международното право.

Еврокомисарят по разширяването обаче изтъкна, че Турция "остава важен стратегически партньор на ЕС, независимо от състоянието на преговорния процес за нейното включване в общността".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френските власти позволиха на турския външен министър да говори на митинг в Мец
Френските власти позволиха на турския външен министър да говори на митинг в Мец
Около 60 вида орхидеи представя изложба в Ботаническата градина на БАН
Около 60 вида орхидеи представя изложба в Ботаническата градина на БАН