НОВИНИ

ЕС: Споразумението с Великобритания няма да бъде предоговаряно

Гласуването в Британския парламент не променя нищо за Европейския съюз, споразумението с Великобритания няма да бъде предоговаряно. Това потвърдиха днес главният преговарящ за Брюксел Мишел Барние и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Европейският парламент и Европейската комисия призоваха Великобритания възможно най-бързо да разясни какви са следващите й стъпки. Още за европейските реакции от Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:10, 30.01.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

След снощното гласуване знаем, че британският парламент отхвърля много неща, но все още не знаем какво точно подкрепя, каза днес в Европейския парламент Жан-Клод Юнкер. Според него предпазната мярка за ирландската граница остава, предоговаряне не е възможно.

Жан - Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Споразумението за напускане е най-добрата и единствената възможна сделка. Европейският съюз го каза през ноември. Казахме го през декември. Казахме го след първия вот по него в британската Камара на общините през януари. Вчерашният дебат не променя нищо. Споразумението за напускане няма да бъде предоговаряно.

Днес всички европейски институции призоваха Лондон да побърза с оповестяването на следващите си стъпки.

Междувременно Брюксел усилено продължава подготовката за хаотично напускане на Великобритания. Еврокомисията публикува нови извънредни мерки в няколко области.

Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК: Рискът от напускане на Великобритания без сделка се увеличава. Затова Европейската комисия прие нови извънредни мерки в областта на програмата "Еразъм плюс", координацията на социалноосигурителните права и европейския бюджет.

Юнкер припомни, че от Еврокомисията са изпратили екипи от експерти във всички европейски столици, за да няма неподготвени страни за напускане без сделка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал и взаимни обвинения след аферата Ало, Банов съм
Скандал и взаимни обвинения след аферата "Ало, Банов съм"
Мъж откри стрелба в корсиканския град Бастия
Мъж откри стрелба в корсиканския град Бастия