Гласуването в Британския парламент не променя нищо за Европейския съюз, споразумението с Великобритания няма да бъде предоговаряно. Това потвърдиха днес главният преговарящ за Брюксел Мишел Барние и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Европейският парламент и Европейската комисия призоваха Великобритания възможно най-бързо да разясни какви са следващите й стъпки. Още за европейските реакции от Десислава Апостолова.

След снощното гласуване знаем, че британският парламент отхвърля много неща, но все още не знаем какво точно подкрепя, каза днес в Европейския парламент Жан-Клод Юнкер. Според него предпазната мярка за ирландската граница остава, предоговаряне не е възможно.

Жан - Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Споразумението за напускане е най-добрата и единствената възможна сделка. Европейският съюз го каза през ноември. Казахме го през декември. Казахме го след първия вот по него в британската Камара на общините през януари. Вчерашният дебат не променя нищо. Споразумението за напускане няма да бъде предоговаряно.

Днес всички европейски институции призоваха Лондон да побърза с оповестяването на следващите си стъпки.

Междувременно Брюксел усилено продължава подготовката за хаотично напускане на Великобритания. Еврокомисията публикува нови извънредни мерки в няколко области.

Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК: Рискът от напускане на Великобритания без сделка се увеличава. Затова Европейската комисия прие нови извънредни мерки в областта на програмата "Еразъм плюс", координацията на социалноосигурителните права и европейския бюджет.

Юнкер припомни, че от Еврокомисията са изпратили екипи от експерти във всички европейски столици, за да няма неподготвени страни за напускане без сделка.

Със или без сделка за Брекзит: Условията за българите на Острова остават същите

Със или без сделка за Брекзит: Условията за българите на Острова остават същите

И при най-лошия сценарий за Брекзит - без споразумение, няма да има промяна за официално регистрираните на територията на Великобритания близо 250 000...