НОВИНИ

ЕС сваля повечето евросанкции срещу Беларус от днес

Отпадат повечето евросанкции срещу Беларус, включително срещу президента Лукашенко, но оръжейното ембарго остава в сила.

bnt avatar logo
от БТА
13:26, 27.02.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
сваля повечето евросанкции беларус

Днес влиза в сила решението на ЕС да бъдат вдигнати повечето санкции от Беларус. Това пише официалното издание на общността, в което са публикувани съответните нормативни актове. Съюзът продължава с една година единствено санкциите срещу четирима души от беларуските силови структури, обвинени в репресии над опозицията. Това са бившите вътрешни министри Владимир Наумов и Юрий Сиваков, бившият секретар на националния Съвет за сигурност Виктор Шейман и Дмитрий Павличенко, оглавявал преди време отряда за бързо реагиране, подчинен на МВР. Остава в сила и оръжейното ембарго. Отпадат обаче ограничителните мерки на ЕС срещу 170 души, включително президента Александър Лукашенко, и срещу три компании.

Решението за отмяна на повечето евросанкции срещу Беларус бе взето на 15 февруари от Съвета на външните министри от страните в ЕС. Висшите дипломати се мотивираха с "освобождаването на останалите политзатворници на 22 август 2015 г., което бе отдавна очаквана стъпка", с "произвеждането на президентските избори от 11 октомври 2015 г. в свободна от насилие атмосфера" и "общото равнище на отношенията между Евросъюза и Беларус", напомня БТА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисията за рисковете в икономиката ни
Еврокомисията за рисковете в икономиката ни
Най-дългата парламентарна реч, хиляди на протест в Сеул
Най-дългата парламентарна реч, хиляди на протест в Сеул