НОВИНИ

ЕС върна топката на Лондон: Какво решиха лидерите

Британският премиер Тереза Мей поиска тази седмица от Брюксел отлагане на Брекзит до 30 юни. Снощи европейските лидери изслушаха и доводите ѝ от нея самата. Около два часа тя трябваше да отговаря на техните въпроси. Разбра се, най-често задаваният въпрос към нея е бил - защо мисли, че британският парламент ще подкрепи следващата седмица споразумението за Брекзит, след като вече два пъти го е отхвърлил. Мей не е била убедителна в отговора си. Въпреки това тя получи исканата отсрочка - само че при определени условия.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:05, 22.03.2019
8609
Чете се за: 00:51 мин.
Истории
върна топката лондон решиха лидерите

Ако през следващата седмица британският парламент одобри споразумението за напускане, излизането на Великобритания се отлага до 22 май, ако това не се случи - излизането трябва да стане на 12 Април.

Датата 22 май не е избрана случайно - това е възможно най-последния ден за напускане на Великобритания, без да се налага страна да организира европейски избори. Ако обаче британският парламент не одобри следващата седмица сделката, Лондон трябва да напусне ЕС на 12 април. До тогава Великобритания трябва да каже какво иска, т.е 12 стана новият 29 март и всички сценарии са възможни - напускане със споразумение, без споразумение, дълго удължаване или отказ от Брекзит.

Датата 12 април също не е случайна. Ако британците искат да участват в европейските избори, те трябва да започнат, според техните закони, подготовката за това и да определят избирателна комисия най-късно до 12 април.

Ако другата седмица британският парламентът отново отхвърли сделката, то Лондон все пак има малко време до 12 април, за да каже какво точно иска да постигне и какво прави с европейските избори. На своята пресконференция снощи Тереза Мей категорично зави, че страната й не иска да организира избори. Тя не иска и да оттегли Брекзит, както искат 2 милиона британци в една петиция.

За 27-те европейски лидери снощното решение означава, че те не трябва отново да идват следващата седмица в Брюксел за извънредна среща на върха. Топката отново е в полето на Лондон. Ако Великобритания иска да остане по-дълго от 12 април в ЕС, трябва отново да поиска това. А европейските лидери ще се съберат, за да решат дали да одобрят искането.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снимка на посланик Димитър Цанчев стана хит на срещата на върха на ЕС
Снимка на посланик Димитър Цанчев стана хит на срещата на върха на ЕС
Върховната касационна прокуратура възложи проверка за апартаментите
Върховната касационна прокуратура възложи проверка за апартаментите