НОВИНИ

ЕС въвежда система за контрол на пътниците от трети страни, пътуващи безвизово

Гражданите на трети страни, които могат да пътуват безвизово в ЕС, ще трябва от 2021 г. да преминават предварителен контрол. Това предвижда нова мярка, приета днес от Европейския парламент, съобщи Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
17:00, 05.07.2018
Чете се за: 00:25 мин.
По света
въвежда система контрол пътниците трети страни пътуващи безвизово

Тя ще бъде въведена за по-добро охраняване на външните граници на ЕС, включително за да може опасни лица да бъдат откривани още преди да влязат в Шенгенското пространство.

Това ще се отнася за гражданите на над 60 страни, които не кандидатстват за виза за краткотраен престой в ЕС, включително САЩ, Бразилия, Албания и Обединените арабски емирства.

Процедурата по попълване на молбата в интернет за допускане на територията на ЕС няма да отнема повече от 10 минути, казва Европейската комисия. Цената ще е 7 евро, но за непълнолетни и хора над 70 години ще бъде безплатно подаването на молба. Разрешителното ще важи за 3 години.

"Всяко лице, представляващо опасност за миграционните правила или за сигурността, ще бъде засичано още преди да стигне на границите на ЕС, а придвижването на добронамерените пътуващи ще бъде улеснено", каза еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бразилия и САЩ ще играят на полуфиналите в Лигата на нациите
Бразилия и САЩ ще играят на полуфиналите в Лигата на нациите
Окончателно: Бившият кмет на Младост Десислава Иванчева остава в ареста
Окончателно: Бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева остава в ареста