НОВИНИ

Естествено газирана минерална вода тече от чешма в Родопите

Първата в България естествено газирана минерална вода потече от чешма в родопското село Михалково. Атракцията вече привлича много посетители, а местните се надяват селото им да се превърне в туристическа дестинация и да спре обезлюдяването на района. Местните се хвалят, че естествено газирана минерална вода освен при тях, има във Франция, Русия в Германия.

bnt avatar logo
от Галена Паскова, Антон Марчев
16:57, 08.09.2016
13789
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Естествено газираната минерална вода извира от 70 метра дълбочина. Температурата й е 24 градуса. Всеки тук е добре дошъл, да дойде, да си почине, да си налее вода от чешмата и да пие директно от извора.

Водата в чешмата е същата, която извира от сондажа. Тя съдържа между два и три грама естествен въглероден диоксид. Въпреки природната си даденост обаче, селото обезлюдява и днес тук живеят само 200 души. Липсата на туристически дестинации и проблеми с пътната инфраструктура, според жителите, са част от причините.

Димитър Дългъчев - изп. директор на завода за бутилиране: С тази чешма се надяваме да направим възможно, така че, туризма в Родопите да се развива и да има още една атракция за всички гости на планината.
Василка Бечева - кмет на село Михалково: Дай боже, дано да... тази чешма както извира вода, така да извира и народа след години.

Следващата година до чешмата ще бъде открит и музей на минералната вода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без автомобили в Деня на София
Без автомобили в Деня на София
Остров Родос е домакин на конференция за сигурност и стабилност
Остров Родос е домакин на конференция за сигурност и стабилност