НОВИНИ

Естония иска САЩ да разположат войски и ракети "Пейтриът" на нейна земя

Президентката на Естония Керсти Калюлайд поиска на естонска земя да бъдат разположени американски военни и ракети "Пейтриът", за да се осигури надеждно възпиране на Русия, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:28, 05.04.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света
естония иска сащ разположат войски ракети пейтриът нейна земя

Калюлайд даде интервю на АФП във Вашингтон, където бе на посещение заедно с колегите си от Латвия и Литва. Разполагане на американски войски и бойна техника ще укрепи присъстващите в Естония сили на НАТО, което би било реакция на все по-войнствената позиция на Москва, каза естонската консервативна лидерка.

"Искаме да гарантираме, че и териториите, и войските на НАТО са добре защитавани", продължи тя. "Трябва да гарантираме защита и подкрепа от въздуха за тези войски. Нуждаем се от надеждни възпиращи сили".

Президентката на Естония посочи, че този въпрос не е обсъждан на срещата във вторник в Белия дом на тримата балтийски президенти с Доналд Тръмп - който обикновено не е въодушевен към разполагане на американски военни ресурси в чужбина - но че разговорите между двете страни продължават. Основни американски събеседници по въпроса са министърът на отбраната Джим Матис и вицепрезидентът Майк Пенс.

НАТО разположи в Естония британски, френски и датски военни, но според Керсти Калюлайд разполагането на американски войски ще придаде на присъствието на НАТО друго измерение. "Предпочитаме двустранно споразумение за постоянно разполагане на военни на принципа на ротацията", обясни тя. "Някои смятат, че на НАТО й е нужно много време, за да реагира, а със САЩ реакцията може да е по-бърза", каза президентката на Естония. Според нея Западът трябва да прояви "стратегическо търпение" към териториалните амбиции, приписвани на Русия", и наред с това да поддържа и дори да засилва икономическите санкции. "След Солсбъри възникнаха много въпроси за възможността да се предприемат мерки срещу руските пари в различни страни, и според мен си струва да се опита", каза Калюлайд. Руският президент Владимир Путин "обеща да насочи вниманието си към руската икономика. Надявам се, че ще го направи", добави тя в интервюто за Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На редица държави, изгонили руски дипломати, им извиха ръцете, заяви Лавров
На редица държави, изгонили руски дипломати, им "извиха ръцете", заяви Лавров
9 души загинаха след падане на микробус в река в Североизточна Румъния
9 души загинаха след падане на микробус в река в Североизточна Румъния