От днес Естония поема за шест месеца председателството на Съвета на Европейския съюз. Страната е председател за първи път, откакто е член на общността. На 1 януари 2018 г. Естония ще предаде председателството на България.

© БТА / Xinhua / Guo Chunju

С церемония в старата електроцентрала на Талин Естония отбеляза началото на своето първо председателство. Присъстваха всички комисари, начело с шефа на европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Четири са приоритетите на естонците - отворена и иновативна европейска икономика, сигурна и защитена Европа, дигитализация и свободно движение на данни и приобщаващ и устойчив ЕС. Електронното управление е визитната картичка на Естония, която логично поставя в центъра на своето председателство цифровизацията и цифровото общество.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: "Не би трябвало, но ще ви призная нещо - аз все още нямам смартфон. Така че не бих могъл да стана премиер на Естония. Това е абсолютно невъзможно. Премиерът на Естония знае това и ми изпрати пощенска картичка, като в XIX век, с която ме покани в Талин. Но въпреки това аз знам, че бъдещето на Европа е дигитално".