Естонският популистки премиер оцеля във вот на недоверие, повдигнат от опозицията, след като финансовият му министър от крайнодесния партньор на коалицията ЕКРЕ се опита незаконно да уволни полицейски началник.

Премиерът Юри Ратас бе подкрепен от 55 депутати в парламента със 101 места, които гласуваха против вота на недоверие.

Трипартийната му коалиция контролира 56 места в парламента.

Министърът на финансите Мартин Хелме се опита да уволни полиция и шеф на граничната охрана Елмар Вахер в средата на август, въпреки че нямаше правомощия да го направи.

Според сведения, той е действал от името на баща си Мартин Хелме, министър на вътрешните работи и лидер на партията EKRE, който по това време е бил на почивка.

Кая Калас, лидер на основната либерална опозиционна реформаторска партия, заяви, че е повдигнала вота на недоверие заради опасенията, че опитите на Хелме да свали Вахер подкопават върховенството на закона.

Това е последното в поредицата от противоречия, пред които се изправи Ратас, след като партията му Център състави противоречива коалиция с антиевропейската ЕКРЕ и десните консерватори от Исамаа след изборите през март.

Въпреки спечелването на балотажа, Реформаторската партия не успя да постигне сделка за мажоритарна коалиция в балтийската държава от 1,3 милиона души.

На фона на протеста на опозицията и под натиска на президента Керсти Калджулайд, Ратас потвърди на 19 август, че Вахер ще остане като шеф на полицията.